Modul de viaţă contemporan favorizează apariţia aterosclerozei şi implicit a bolilor cardiovasculare. A lupta contra aterosclerozei înseamnă a lupta contra factorilor de risc, cum ar fi hipercolesterolemia. Modificarea stilului de viaţă şi/sau asocierea unui tratament de scădere a colesterolului sunt foarte importante.

ATENŢIE!

Alimentele care trebuie evitate sunt: prăjelile, uleiul de palmier (prezent în produsele de patiserie proaspete şi în cele congelate), mezelurile, produsele de patiserie care conţin unt şi ouă, carnea grasă (cum este cea de oaie, miel, carne de vită grasă, cea de viţel şi cea de porc), precum şi biscuiţii sau chipsurile. Unele alimente, deşi bogate în colesterol, pot fi consumate, dar în cantităţi mai mici, ca de exemplu untul (10 g pe zi), ouăle (două pe săptămână), pateurile de ficat gras (o dată pe săptămână) şi brânzeturile (în cantitate de 30 g pe zi deoarece conţin până la 45% grăsime).

Alimentele permise sunt peştele (de minimum trei ori pe săptămână), uleiul de măsline (este bogat în acizi graşi mono-nesaturaţi), unele fructe oleaginoase (cum sunt nucile şi alunele de pădure, dar în cantităţi limitate deoarece sunt bogate în calorii), legumele şi fructele (deoarece conţin fibre care favorizează reducerea colesterolului sanguin, iar prin conţinutul de antioxidanţi au rol protector al sistemului cardiovascular), legumele uscate (fasole, linte, bogate de asemenea în fibre) şi carnea slabă. Nu trebuie să uităm de trigliceridele în exces, care sunt sintetizate cu ajutorul zahărului şi alcoolului în exces; în caz de hiper-trigliceridemie, reducerea aportului de zahăr propriu-zis şi a celorlalte alimente cu conţinut ridicat de zahăr, precum şi de alcool este necesară. 

REŢINEŢI!

Activitatea fizică antrenează o scădere a colesterolului, a colesterolului zis rău (LDL colesterol), precum şi o creştere a colesterolului bun (HDL colesterol).

Reducerea consumului de alcool şi evitarea fumatului alături de o alimentaţie echilibrată sunt necesare pentru prevenirea aterosclerozei. Activitatea fizică nu trebuie să provoace creşterea accentuată a frecvenţei cardiace; există o regulă simplă de calcul: cifra 200 minus vârsta; astfel, de exemplu o persoană de 60 de ani va putea face un efort fizic, cu condiţia ca frecvenţa cardiacă să nu depăşească 140 de bătăi pe minut (200-60); actualmente există diferite modalităţi de măsurare a efortului fizic (aplicaţii pe telefoanele portabile).

Dacă doriţi să începeţi cu mersul pe jos, se recomandă 20 de minute de mers în ritmul propriu, de trei ori pe săptămână; treptat vă puteţi majora durata la 45 de minute, de trei ori pe săptămână. Dacă alegeţi bicicleta, puteţi rula o oră şi jumătate până la două ore, de două-trei ori pe săptămână. Dacă alegeţi înotul (care poate fi practicat singur sau în asociere cu alte sporturi), se poate începe cu o durată de la 25 până la 45 de minute, în funcţie de rezistenţă.

Importante sunt şi excursiile în aer liber, tenisul, golful (recomandat de persoane importante!) şi cam tot ceea ce vă face plăcere...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!