Întrucât în Bihor cea mai frecventă cauză de producere a incendiilor o constituie instalaţiile electrice defecte sau improvizate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana le reaminteşte bihorenilor un set de măsuri pe care trebuie să le respecte pentru evitarea unor astfel de evenimente nedorite.

Astfel, pompierii le recomandă bihorenilor să verifice integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar dacă acestea sunt defecte, să le repare cu ajutorul unui specialist sau să cumpere altele noi. De asemenea, aparatele de încălzire electrice nu trebuie puse lângă materiale combustibile şi trebuie decuplate înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.

Sub nicio formă, aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele şi dispozitivele de protecţie nu trebuie folosite dacă au defecţiuni sau improvizaţii.

"Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi", transmite căpitanul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Nu trebuie lăsate în priză şi nesupravegheate nici aparaturi precum fierul de călcat ori lămpile, iar periodic trebuie verificate cordoanele de legătură ale acestora. Totodată, orice aparat trebuie scos din priză, dacă sesizaţi miros de plastic topit. "De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent", spune Roşca.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special electrocasnicele mari, precum frigiderul, reşoul, televizorul ori maşina de spălat. De aceea, fiecare astfel de aparat trebuie să i se aloce o priză, ca să evitaţi supraîncălzirea care duce la incendiu.

"Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei", mai transmite purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Nu în ultimul rând, aparatele electrice nu trebuie folosite aproape de sursele de apă, iar copiii nu trebuie blocaţi în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune.

O investiţie bună pentru evitarea incendiilor este montarea de senzori pentru fum şi incendiu. De asemenea, este recomandat să păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere.

"În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112", mai spune Roşca.