Ziarul Adevărul a eliminat unul dintre cele mai bine păzite secrete din politica românească, dezvăluind unde a terminat Facultatea de Drept deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, unul din artizanii modificării legilor justiţiei.

După cum se ştie, în momentul de faţă, Nicolicea este preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, adică acea comisie fără ale cărei rapoarte sau avize nu poate fi adoptată nicio lege, indiferent de zona pe care o reglementează.

Calificarea profesională în domeniul Dreptului a PSD-stului capătă o semnificaţie aparte. Cu toate acestea, biografia sa oficială de pe site-ul Camerei Deputaţilor, care arată că este absolvent a două facultăţi, Electronica şi Dreptul, nu spune la niciuna dintre ele unde a absolvit şi în ce an. Contactat de Adevărul, parlamentarul nu a răspuns întrebării, iar Camera Deputaţilor a comunicat, stupefiant, că informaţia nu este una de interes public. 

Întrebat de reporterii Adevărul la ce Universitate şi în ce an a absolvit Facultatea de Drept, în condiţiile în care aceste date lipsesc din CV-ul său publicat pe site-ul Parlamentului, deputatul PSD Eugen Nicolicea a răspuns nervos: „Mă, băiatule, tu chiar nu înţelegi? Vrei să avem altfel de discuţii?“.

Ca urmare a unui apel lansat pe Facebook, ziariştii au aflat, totuşi, care sunt cu adevărat calificările eminentului jurist al PSD-ului. Potrivit informaţiilor strânse de Adevărul, Nicolicea a intrat la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare a Universităţii din Timişoara în anul 1976, dar s-a mutat la Electronică, după ce a repetat un an, şi a absolvit în 1982.

A doua facultate, cea despre care nu doreşte să ofere niciun fel de relaţii, este Dreptul de la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învăţământ la Distanţă”. Un fost profesor a relatat că Nicolicea era student acolo „la nivelul anilor 2008 sau 2009” şi că a urmat doar trei ani de facultate, pentru că a făcut doi ani într-unul singur. În acelaşi timp făcea aceeaşi facultate şi nevasta, şi fiica PSD-stului.

Fostul profesor a relatat şi cum decurgeau cursurile şi examenele la Spiru Haret. „Ăştia de la Învăţământ la Distanţă nu veneau deloc la cursuri, învăţau de unde puteau şi veneau doar în sesiune. Sesiunea dura vreo lună şi jumătate, iar examenele se ţineau doar sâmbăta. Studenţii veneau aici la filială, se aşezau la un calculator şi-şi băgau o parolă. Li de deschidea grila de examen, cu trei variante de răspuns la fiecare întrebare. Corectă era doar o singură variantă, nu erau întrebări în care să fie corecte două sau toate trei variantele. Iar întrebările erau astfel formulate că dacă bifai la toate întrebările doar varianta A, aveai asigurată nota 5. Nota o primeau pe loc, tot prin calculator”.

Adevărul aminteşte că, în anul 2009, Universitatea Spiru Haret a fost implicată într-un uriaş scandal. Ministerul Educaţiei a decis că numeroase filiale şi forme de învăţământ de la această universitate funcţioneaază ilegal, întrucât nu sunt nici acreditate, nici autorizate provizoriu. Între acestea, figurează şi filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de Învăţământ la Distanţă - cea absolvită de Eugen Nicolicea.

Zeci de mii de studenţi s-au văzut în situaţia de a nu-şi lua diploma de absolvire sau de licenţă. A urmat mii de procese, prin care statul a fost obligat să recunoască, totuşi, studiile acestor oameni, câtă vreme a permis şcolarizarea lor, deşi calitatea învăţământului nu era atestată. Abia în vara anului 2015, ca să stopeze avalanşa de procese, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care absolvenţilor aflaţi în această situaţie li se recunosc studiile – indiferent cum au fost făcute.