Plenul Camerei a respins, marţi, cererea DNA de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul Monicăi Ridzi, cu 110 voturi "împotrivă", 109 voturi "pentru" şi trei abţineri, precum şi cererea de extindere a cercetării penale, cu 109 voturi "împotrivă", 99 voturi "pentru" şi 14 abţineri.

Votul vine tocmai în ziua în care preşedintele Traian Băsescu făcuse un apel către parlamentarii PDL, dar şi către cei aparţinând arcului Puterii, ca votul în cazul Ridzi să fie "în favoarea justiţiei".

"România va avea un raport bun din punct de vedere al pregătirii tehnice pe Schengen. Sunt însă ţări care cuplează accesul în Schengen de ineficienţa sistemului de justiţie din România şi trebuie să spun, fără să fac neapărat o critică, ci o constatare, că exact inima sistemului de justiţie, CSM-ul, este în situaţia cea mai dificilă... Profit de ocazie să fac un ultim apel la parlamentarii din arcul guvernamental şi din PDL în mod special: votul pentru cele două cazuri aflate pe ordinea de zi a Parlamentului trebuie să fie în favoarea justiţiei", a solicitat preşedintele, referindu-se, fără să numească, la Monica Ridzi şi Dan Păsat.

Fostul ministru al Tineretului este acuzat într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.