"Shalom chaverim" sau, în traducere, „Pace, prieteni, până ne vom întâlni din nou” este numele concertului de joi, de la ora 19, de la Filarmonica Oradea, care va fi susţinut pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, stabilită la data de 27 ianuarie.

La pupitrul orchestral se va afla Lorenzo Moroni, iar soliștii serii vor fi Szabo Elisabeta și Cristian Andrei Stanciu, la vioară.

Programul cuprinde piese de origine sau cu tematică ebraică - Kees Vlak: Israel Shalom, Piet Swerts: Shirim, cântece tradiționale: Yosl Yosl, Abi Gesunt, Bei Mir Bis Tu Shein și Rumanie, Rumanie (solistă Szabo Elisabeta), Johann de Mey: Klezmer Classics, John Williams: Theme from "Schindler's List" (solo vioară Cristian Andrei Stanciu), Philip Sparke: Klezmer Carnival, Three Klezmer Miniatures, și Jerry Bock: Fiddler on the Roof.

Temele lucrărilor abordate cuprind povești ale poporului evreu sau sunt dedicate statului modern Israel, cu numeroase teme folclorice prelucrate ori care redau muzica tradițională a evreilor Așkenazi, cu elemente din melodiile de dans, de dragoste sau ritualice, cântate în special la nunți sau alte evenimente.

Unul dintre cântece, foarte cunoscut printre evreii care au locuit în România, este Rumanie, Rumanie, care descrie mâncarea gustoasă din România și viața frumoasă care putea fi trăită pe aceste meleaguri înainte de război.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Participarea la concert este permisă în limita a 30% din capacitatea spațiului, cu purtarea măștii de protecție și doar pentru cei vaccinați, trecuți prin boală sau care prezintă rezultatul negativ al unui test Covid.