Suita simfonică „Sheherezada” op. 35 de Nikolay Rimsky-Korsakov, „Rhapsody in Blue” și „Porgy and Bess suite” de George Gershwin sunt lucrările propuse spre audiție joi la Filarmonica Oradea, începând cu ora 19. Soliștii serii vor fi Csíky Boldizsár, la pian, și Nagy Kálmán, la vioară, iar concertul va fi condus de maestrul Romeo Rîmbu.

„Personajul feminin Șeherezada joacă rolul de Povestitoare în cadrul antologiei de povești O mie și una de nopți din cultura Orientului Mijlociu. La origine, se pare că Șeherezada a fost o regină persană. Personajul s-a extins și a devenit atât de cunoscut pe plan internațional, încât a apărut în literatura universală, teatru, film, chiar și lumea jocurilor și după cum se poate vedea, și în muzică”, transmit organizatorii.

Muzica lui Gershwin

Evenimentul debutează cu lucrarea Porgy and Bess, din distribuția premierei din a ul 1935 făcând parte artiști afro-americani, ceea ce a reprezentat o alegere îndrăzneață în acea perioadă. Acțiunea operei îl pune în lumina reflectoarelor pe Porgy, un cerșetor de culoare care are un handicap și trăiește în mahalalele din Charleston. Muzica reflectă rădăcinile muzicii jazz, dar cuprinde și influențe blues, cântece de rugăciune sau de stradă, îmbinate cu arii și recitative din cultura operei europene.

Rhapsody in Blue, lucrare scrisă pentru pian-solo și trupă de jazz, este una dintre cele mai recognoscibile creații ale lui Gershwin și totodată piesa care a inaugurat o nouă eră în istoria muzicii americane. Premiera lucrării a fost întâmpinată cu aplauze tumultoase, iar lucrarea a devenit la scurt timp o emblemă a muzicii jazz.

„O mie și una de nopți”

Suita simfonică Sheherezade op. 35 de Nikolai Rimsky-Korsakov este una dintre cele mai importante lucrări ale compozitorului rus. A fost compusă în anul 1888 și este inspirată din colecția de povestiri O mie și una de nopți, cunoscută și sub numele de Nopțile arabe.

Această lucrare unifică două trăsături tipice ale muzicii rusești în general și ale lui Rimsky-Korsakov în particular: orchestrația plină de culoare și interesul față de Orient.

Pentru a fi mai bine înțeles mesajul muzical, Rimsky-Korsakov a rezumat legenda Șeherezadei: Sultanul Schariar era convins de faptul că toate femeile sunt false și infidele, așa că a jurat că își va condamna la moarte toate soțiile, imediat după ce se căsătorește cu ele. Însă, Sultana Șeherezada și-a salvat viața, spunându-i soțului ei povești fascinante, timp de o mie și una de nopți.

Muzicieni apreciați

Romeo Rîmbu este un muzician complex, activând atât ca oboist, cât și ca dirijor de orchestră. Acesta se află în postura de dirijor din anul 1990, atunci când a participat la un curs de specializare din cadrul Academiei Ottorino Respighi Roma. De asemenea, a studiat arta dirijorală la Oradea între 1991-1993, continuând studiile la Academia din Pescara, Italia. Romeo Rîmbu a susținut concerte pe patru continente, dirijând orchestre din Europa, Statele Unite ale Americii, Japonia și Coreea de Sud.

Csíky Boldizsár jr. a urmat Liceul de Artă din Târgu-Mureș și apoi Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, în anul 2000 a primit titlul de solist permanent al instituției Münchener Musikseminar din Germania. Pianistul a susținut concerte cu toate orchestrele simfonice din România, a înregistrat pentru radio și televiziune, iar în prezent este profesor universitar la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Nagy Kálmán a început studiul instrumentului în orașul său natal, Târgu-Mureș, urmând apoi cursurile univeritare la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A participat la cursuri de măiestrie, a susținut concerte în calitate de solist la Târgu Mureş, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare, dar și Statele Unite ale Americii, Ungaria și Japonia. În prezent este concertmaestru al Filarmonicii de Stat Oradea.

Până la concertul de joi, melomanii mai sunt așteptați și astăzi, marți, 14 martie, la concertul cameral al trioului Artemisia, „Almost Classic”, format din soliștii Olimpiu Oancea, la oboi, Lorenzo Moroni, la corn, și Valentina Ventel-Horhat la pian. În program se află lucrări de Heinrich von Herzogenberg - Trio in Re Major op. 61, Carl Reinecke - Trio in la minor op. 188, George Gershwin – „Eight Easy Pieces”.

Biletele pentru ambele concerte se pot cumpăra pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea, la prețuri începând cu 10 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!