100 de ani de la înfiinţarea Şcolii normale de băieţi din Oradea, care, un an mai târziu, a primit numele cunoscutului mecena orădean "Emanuil Gojdu", nu vor fi sărbătoriţi prin vreo ceremonie banală, ci printr-o serie de activităţi atractive.

Pe lângă expoziţii, dezbateri şi lansări de carte, în program au fost introduse şi mai multe concerte, toate deschise publicului larg.

De centenar

În această toamnă, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, poate cel mai cunoscut din Oradea, care are acum peste 1.000 de elevi, sărbătoreşte un veac de la înfiinţare, cursurile debutând în această instituţie de învăţământ pe 5 octombrie 1919. Pe atunci, purta numele de Şcoala normală de băieţi.

De centenar, conducerea şcolii şi Primăria Oradea, care a pus la bătaie 150.000 lei, organizează o serie de evenimente aniversare, programate în perioada 29 septembrie - 6 octombrie. Cele mai multe dintre acestea se vor desfăşura în curtea colegiului şi în sălile de clasă, însă vor fi deschise tuturor.

În organizarea sărbătorii sunt implicaţi nu doar elevi, ci şi absolvenţi ai şcolii. "În total, în cei 100 de ani, au fost în jur de 20.700 de absolvenţi", spune directorul Florin Nicoară.

Aleargă cu Gojdu

Primul eveniment din agenda sărbătorii este crosul "Aleargă cu Gojdu", care se va ţine pe 29 septembrie, în Parcul 1 Decembrie. Doritorii trebuie să se înscrie pe site-ul aleargacugojdu.com. În aceeaşi zi şi în acelaşi parc, de la ora 14, va avea loc şi un concert al trupei Mustang, al cărei manager este un absolvent al colegiului.

Pe 30 septembrie, în şcoală vor fi vernisate mai multe expoziţii (foto, pictură, instalaţii), iar o zi mai târziu sunt programate lansări de cărţi. Va fi prezentată nouă monografie a colegiului şi un volum cu 100 de gojdişti de prestigiu. De asemenea, va fi lansat un volum cu istoria şcolii, dar şi un număr aniversar al revistei, care funcţionează din anul 1937, fiind una dintre cele mai vechi publicaţii şcolare din ţară. Pe 2 şi 3 octombrie sunt programate mese rotunde şi dezbateri cu elevi şi absolvenţi, iar vineri, 4 octombrie, vor fi lansate cărţi ale gojdiştilor şi vor avea loc festivităţi pentru elevi şi părinţi.

Concerte pentru toţi

În aceeaşi zi de vineri vor începe şi concertele, cele mai atrăgătoare evenimente din program. De la ora 18, curtea Colegiului Gojdu va găzdui trupa Mustang, iar apoi show-ul lui Smiley, un solist îndrăgit mai ales de tinerele generaţii pentru piese precum "Îndrăgostit", "Vals" şi "De unde vii la ora asta?".

Pe 5 octombrie, exact la împlinirea a 100 de ani de la deschiderea colegiului, va fi dezvelită statuia lui Emanuil Gojdu, mutată din Piaţa Unirii şi "exilată" o bună perioadă de timp în Ştrandul Ioşia şi apoi la Cetate. Restaurat, monumentul va trona în Parcul 1 Decembrie, la intrarea dinspre colegiul care poartă numele avocatului orădean.

Tot pe 5 octombrie, de la ora 16.30, în curtea şcolii este programat un concert al trupei rock Celelalte Cuvinte, al cărei solist, Călin Pop (foto), este absolvent de Gojdu.

De la ora 18, orădenii vor putea asista la un concert Direcţia 5, care va interpreta balade cunoscute precum "Dacă ai şti" şi "O fată ca ea".

Important de ştiut e că intrarea va fi liberă la toate aceste evenimente, în limita spaţiului disponibil în curtea colegiului, astfel, nu doar elevii şi absolvenţii se vor putea bucura de această sărbătoare...