Supărat că primarul Ilie Bolojan i-a transmis din nou că ar trebui să reabiliteze măcar faţada Filarmonicii, preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a ţinut, miercuri, o conferinţă de presă în faţa şcolii Szacsvay Imre pentru a arăta că Primăria Oradea nu o reabilitează din aceleaşi motive, anume că imobilul este în litigiu.

Nici ei nu reabilitează!

Pásztor a explicat că a convocat conferinţa ţinută "pe picior" lângă Şcoala Szacsvay provocat de faptul că, marţi, Bolojan a afirmat din nou că reprezentanţii Consiliului Judeţean ar trebui să reabiliteze măcar faţada clădirii din strada Moscovei nr. 5, în care funcţionează Filarmonica orădeană, dacă de cea a fostei Policlinici Mari "fug".

Drept replică, Pásztor a vrut să-i arate lui Bolojan că şi Primăria Oradea are clădiri pe care le lasă în paragină, ba chiar aflate în aceeaşi situaţie juridică.

Preşedintele CJ Bihor a afirmat că situaţia celor două clădiri - cea a Filarmonicii de Stat şi cea a Şcolii Szacsvay - este exact aceeaşi. Sunt două imobile aflate în stare accentuată de degradare care nu sunt reabilitate din cauză că fac obiectul unor litigii, adică sunt revendicate de Episcopia Romano-Catolică de Oradea.

Înţelegere cu Episcopia?

"Cred că trebuie să găsim o soluţie pentru faţada Filarmonicii. În 6 iunie, am experiat o scrisoare către Comisia Specială de Retrocedare, în care le explic urgenţa problemei şi le cer să soluţioneze cu prioritate dosarul. După 30 de zile, simţind că nu se mişcă lucrurile, am formulat o scrisoare către Episcopia Romano-Catolică de Oradea, unde i-am solicitat episcopului László Böcskei încheierea unei convenţii pentru stabilirea modului de recuperare a cheltuielilor pe care judeţul Bihor le va efectua pentru reabilitarea faţadei. Deci, vreau să mergem înainte cu această lucrare", a afirmat şeful CJ.

Deocamdată, a arătat Pásztor, n-a primit vreun răspuns de la Episcopie, însă crede că va găsi "bunăvoinţă" pe această temă.

Dacă faci şi tu…

Totodată, preşedintele a precizat că a fost averizat de funcţionarii CJ în privinţa posibilelor consecinţe legale privind investiţia într-un obiectiv revendicat. Pásztor spune că este dispus să o facă, dar aşa să procedeze şi primarul Ilie Bolojan.

"Eu lansez un apel. Sunt dispus să începem lucrările la Filarmonică, în paralel cu cele la clădirea Szacsvay. Deci, haideţi să măsurăm lucrurile cu aceeaşi măsură. Diferenţe nu avem, sunt 400 de metri între clădiri. Avem absolut aceleaşi condiţii. Haideţi să demonstrăm atunci oraşului că gândim la fel lucrurile", a spus şeful CJ.

Acesta a subliniat că în clădirea şcolii Szacsvay de pe strada Mihai Eminescu nr. 28 învaţă 600 de copii, iar părinţii au făcut, de-a lungul anilor, nenumărate apeluri pentru reabilitarea clădirii. "Li s-a transmis de la Primărie că nici măcar o plasă nu se poate pune pe faţadă şi nici o intrare pentru copiii handicapaţi, pentru că imobilul este în litigiu", a afirmat Pásztor.

Bătălie prin presă

Întrebat ce se aşteaptă de la Primăria Oradea pe această temă, Pásztor a spus că se aşteaptă "să mergem mână în mână (cu reabilitările – n.r.) fiindcă este fix aceeaşi situaţie".

Cât despre ping-pong-ul declaraţiilor şi mesajelor pe care primarul Ilie Bolojan şi preşedintele Pásztor Sándor şi le trimit prin presă, acesta din urmă a dat de înţeles că de vină ar fi intervenţiile edilului în treburile Judeţului.

"Deşi se susţine că Primăria nu se bagă în problemele Consiliului Judeţean, în fiecare săptămână avem câte o exprimare de genul: Consiliul Judeţean ar trebui să facă asta, asta, asta... Această întâlnire este rezultatul declaraţiilor de ieri (ale primarului Bolojan – n.r.) în care s-a reiterat problematica Filarmonicii", a spus şeful CJ.