Zeci de fetiţe şi-au demonstrat talentul acrobatic, la Cupa României la Voltija, un sport ecvestru, care s-a desfăşurat sâmbătă în Şanţul Cetăţii din Oradea. Echipele concurente au fost din Oradea, Cluj şi Timişoara.

Un sport al eleganţei

Voltija este un sport ecvestru în care un acrobat execută mişcări de balet îmbinate cu gimnastică ritmică pe spatele unui cal care se află în mers, trap sau galop. Cupa României are loc în fiecare an, iar pentru prima dată concursul s-a desfăşurat în Oradea, gazda fiind Equs Art, singurul club ecvestru din judeţ care pregăteşte copii talentaţi la voltija.

Evenimentul a început în jurul orei 11, cu prezentarea echipelor participante, şi anume Equs Art Oradea, Romsilva Timişoara şi Incitato Cluj. Arbitrii au fost Vadim Iavoroski şi Ioana Bălan, cea din urmă fiind şi prezentatoare evenimentului.

Chiar dacă orădenilor nu le este foarte cunoscut acest sport, în jurul orei 12 se strânseseră peste 200 de curioşi, răsfiraţi prin locurile umbrite sau protejaţi de câte o umbrelă.

"Nu am mai văzut aşa ceva în Oradea. Este într-adevăr ceva greu de realizat şi le admir foarte mult pe fetiţe, dar şi pe antrenorii lor", a spus orădeanca Marcela Leucea (foto), care a venit din curiozitate la eveniment.

Talent şi multă muncă

Voltijorii au avut de parcurs trei probe, pe categorii de vârstă - proba individuală, proba pas de deux, în care doi concurenţi execută în tandem acrobaţii pe cai, şi proba pe echipe, în care trebuie să participe obligatoriu patru voltijori.

Concurenţii au fost lăudaţi de arbitri în timp ce executau mişcări periculoase, cum ar fi steluţa, sărituri pe spatele calului, rostogolili sau sfoara. Şi proba pas de deux (foto) a fost una spectaculoasă, micuţele executând mişcări comparabile cu cele ale circarilor profesionişti.

Pe lângă talentul acrobatic, fetiţele au uimit şi prin faptul că erau îmbrăcate în frumoase costume de spectacol. De exemplu, orădeanca Iulia Lucaci a purtat un costum de pirat, ea executând mişcări pe genericul filmelor "Piraţii din Caraibe".

Apreciate de public

Participantele au atras repede admiraţia spectatorilor. "Mi-aş dori ca şi fetele mele să încerce acest sport. Deja s-au îndrăgostit de cai", a spus mama lui Sofia şi Aida Ritli.

La final, cele mai talentate concurente au fost premiate cu trofee şi cocarde, iar directoarea Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşea, cea care a oferit spaţiul pentru concurs, a anunţat că aceasta nu va fi singura ediţie.

"Consider că un muzeu trebuie să se adapteze la activităţi care se pretează pentru spaţiiile pe care le le gestionează. Această zonă a Şanţului Cetăţii oferă posibilitatea organizării unor astfel de competiţii ecvestre. Noi vrem să susţinem în continuare prezentarea acestui sport cât mai des cu putinţă", a declarat Lupşea pentru BIHOREANUL.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Federaţiei Română Ecvestre şi al Muzeului Oraşului Oradea.