Angajaţii cu contract individual de muncă din domeniu privat pot beneficia şi ei de tichete de vacanţă la fel ca şi cei bugetarii.

Valoarea maximă a voucherelor poate ajunge la 13.800 lei, echivalentul a şase salarii minime brute garantate pe ţară.

"Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern", a declarant sâmbătă Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel - Cadariu, citat de Digi24.

Potrivit ministrului, companiile private care le oferă angajaţilor vouchere de vacanţă pot beneficia de deduceri fiscale în limita a 13.800 lei pe angajat pe an fiscal şi sunt scutiţi de plata contribuţiei asiguratorii pentru muncă în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului, respectiv de plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

"Pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat", a promis ministul Cadariu.

Voucherele de vacanţă pot fi emise doar de entităţi autorizate ale Ministerului Finanţelor Publice, iar în perioada 2022 - 2026 aceasta se va face doar pe suport electronic ori prin aplicaţii pe telefonul mobil.

Voucherele de vacanţă primite de salariaţi, indiferent că sunt la privat sau la stat, vor putea fi folosite exclusiv pentru achiziţionarea de servicii de cazare, masă, transport sau tratament balnear pe interiorul ţării.