Procurorii anticorupţie din Cluj au demarat o amplă anchetă privind o reţea în care sunt implicaţi funcţionari publici din Ungaria şi traducători, atât din ţara vecină, cât şi din România, şi care ar fi ajutat zeci de persoane din nord vestul ţării, preponderent etnici romi, să obţină în mod ilegal permise în Ungaria.

Afacerea ar fi fost descoperită în momentul în care cetăţenii români au încercat să îşi omologheze permisele auto în ţară.

În reţeaua care ajuta la obţinerea ilegală a permiselor ar fi implicaţi şi traducătorii, care cunoşteau atât limba română, cât şi cea maghiară, dar mai ales legislaţia, iar în loc să facă doar traducere i-au ajutat pe cei care încercau să obţină permisele să dea răspunsuri corecte.

Potrivit unor surse judiciare, 26 de persoane dintre cele audiate, luni, de procurorii DNA Cluj, sunt puse sub învinuire. Majoritatea persoanelor sunt de etnie romă şi provin din judeţul Sălaj, dar în dosar sunt cercetaţi şi mai mulţi ţigani din judeţul Bihor.

Cele circa 30 de persoane au fost ridicate, luni dimineaţă, în urma unei acţiuni la care au participat zeci de jandarmi de la Brigada Mobilă de Jandarmi Cluj. Potrivit presei locale, cel puţin zece persoane au fost reţinute, pentru fapte de corupţie, pe numele lor urmând a fi cerute mandate de arestare.