Practică ciudată a organelor judiciare din Bihor, care par puse să pedepsească victimele furturilor în locul hoţilor atunci când tot ele, adică anchetatorii, reuşesc să împace părţile.

A păţit-o un bătrânel din Oradea căruia în septembrie i s-a furat tricicleta electrică din faţa blocului, singura cu care se mai poate deplasa din pricina unei boli de care suferă.

Norocul omului a fost că un vecin a văzut hoţomanul care, culmea, locuise o vreme în acelaşi bloc şi, ca atare, când a sunat la Poliţie să reclame fapta, le-a dat oamenilor legii şi datele acestuia, rezolvându-le, practic, cazul.

Ei bine, după cum i-a povestit bătrânelul lui Bihorel, în timpul audierilor care au urmat, poliţiştii l-au "înmuiat" de-a totului, dar nu pe hoţ, ci pe el, sugerându-i să-l ierte, căci e tânăr şi era la prima faptă, iar o condamnare i-ar distruge viitorul. Victima a acceptat.

Ceea ce poliţiştii nu i-au mai spus, însă, e că odată cu împăcarea, va plăti laolaltă cu hoţul cheltuielile judiciare, mai mult decât atât, lui i s-a stabilit, nimeni nu ştie cum şi de ce, o sumă mai mare chiar decât vinovatului.

"Nu că ar fi o sumă mare, dar nu-i normal. Ar trebui măcar să ne informeze, să ştim din start ce urmează", zice pe bună dreptate orădeanul, căruia Bihorel îi sugerează să se întoarcă la poliţistul împăciuitor, ca să-i pună nota de plată pe masă. Dacă e aşa sensibil la soarta hoţilor, să le plătească şi cheltuielile...