Românii şi bulgarii care călătoresc spre Grecia pe calea aerului vor trebui să prezinte teste negative de Covid-19 la aterizarea în republica elenă, începând din 28 iulie, a informat Ministerul de Externe al Greciei, potrivit G4Media.ro. 

După cum se ştie, deja de la jumătatea lunii iulie turiştii care au intrat în Grecia pe la frontiera terestră, Kulata-Promachonas, au fost obligaţi să prezinte, la rândul lor, teste PCR care să arate că nu sunt infectaţi cu Covid-19. 

Deocamdată măsura este valabilă până pe 4 august, potrivit oficialilor din Grecia, însă ar putea fi prelungită.

"Începând de marţi, 28 iulie 2020, pasagerii zborurilor din Bulgaria şi România în Grecia trebuie să aibă un rezultat molecular negativ al testului (PCR) pentru COVID-19, efectuat cu până la 72 de ore înainte de intrarea lor în Grecia *. Acest lucru nu se aplică cetăţenilor greci, rezidenţilor permanenţi din Grecia şi călătorilor din motive profesionale esenţiale. Călătorii trebuie să fie testaţi de laborator cu RT-PCR de tampon orofaringian sau nazofaringian", au informat autorităţile elene, potrivit sursei citate. 

Doar călătorii care au un certificat de rezultat negativ al testului RT-PCR vor fi autorizaţi să intre în ţară. Certificatele trebuie să fie scrise în limba engleză şi să poarte numele şi paşaportul / numărul naţional de identificare al călătorului.

Laboratoarele care efectuează testarea RT-PCR ar trebui să fie acreditate. 

Călătorii vor trebui să completeze şi să trimită formularul PLF şi pot fi supuse testării aleatorii la sosirea la graniţa greacă. Turiştii pot găsi mai multe informaţii pe site-ul travel.gov.gr. 

Potrivit Digi24.ro, pasagerii români care ajung în Grecia în 28 sau 29 iulie şi care nu au apucat să facă testul înainte de plecarea din ţară vor fi testaţi pe aeroport, la sosire.

Amintim că vineri autorităţile din Italia au decis să impună carantina pentru 14 zile pentru cetăţenii care intră în peninsulă din România şi Bulgaria. 

În România în ultimele săptămâni s-au înregistrat tot mai multe cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Sâmbătă a fost raportat un nou record în baza testelor prelucrate în ultimele 24 de ore: 1.284 de cazuri noi.