Primele zile din 2023 au adus românilor o nouă lege a deşeurilor, cu prevederi mai stricte în ceea ce priveşte colectarea separată a deşeurilor şi amenzi mai mari, de 70.000 lei, pentru cei care aruncă mizerii în natură. 

Primăria Oradea este vizată de modificări, deoarece în municipiu deşeurile reciclabile sunt colectate laolaltă, nu separat. Aşa că municipalitatea caută deja soluţii...

Excepţie de la regulă

Modificată printr-o lege promulgată pe 6 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis, OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, prevede acum că toate oraşele şi comunele au obligaţia de a implementa un sistem de gestionare în patru fracţii a deşeurilor de hârtie, metal, plastic şi sticlă. 

În Oradea, ambalajele din hârtie, metal şi plastic sunt aruncate laolaltă, în sacii galbeni sau pubele anume dedicate, în timp ce pentru sticle s-au dat pubele speciale doar la blocuri, nu şi la case.

În faţa noii legi, Primăria trebuie să caute soluţii, iar deocamdată speră că va primi o păsuire. Potrivit Adinei Popa, director tehnic adjunct, municipiul a cerut de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor autorizarea unei derogări, ţinând cont că legea permite asta, dacă resturile de ambalaje nu îşi pierd calităţile şi pot fi reciclate.

În adresa către APM Bihor, Primăria Oradea a invocat faptul că introducerea a patru fluxuri de colectare ar creşte tariful plătit de cetăţeni şi ar produce poluare, prin frecvenţa mai mare a maşinilor de gunoi. În plus, la staţia de sortare a Oradiei reciclabilele pot fi separate, aşa cum se întâmplă de mai mulţi ani.

Variante în lucru

În schimb, municipalitatea vrea să introducă colectarea separată a sticlei şi la case. "Primăria a solicitat operatorului RER Vest analizarea introducerii fluxului de colectare şi transport la persoanele fizice din zona de case, unde colectarea se face din poartă în poartă, stabilirea frecvenţei de ridicare (o dată pe lună), dotarea cu recipienţi de colectare şi fundamentarea costului prestării acestui serviciu", a declarat Popa. După ce RER Vest va stabili cât costă introducerea noii fracţii, municipalitatea va căuta şi sursa de finanţare.

Pe de altă parte, Oradea ia în calcul şi să angajeze alte firme, care să colecteze hârtiile şi cartoanele, respectiv sticlele, fără ca această activitate să implice costuri pentru cetăţeni. Se caută soluţii în special pentru aceste două fracţii deoarece pot fi mai uşor compromise în drumul spre reciclare. 

Ţarcuri "smart"

Tot în acest an, Primăria ar trebui să ia o decizie privind implementarea principiului "plăteşti cât arunci" la blocuri. În 2022, a testat introducerea unui sistem cu saci cu microcipuri în cartierul Prima din Nufărul, dar metoda s-a dovedit prea scumpă pentru cetăţeni.

O variantă ar fi ca blocurile să aibă ţarcuri pentru deşeuri dotate cu cartele de acces şi cântare, iar atunci când un cetăţean aruncă un sac cu gunoi, sistemul informatic să înregistreze automat cine este, ce container a deschis şi ce cantitate de deşeuri a generat. 

Problema este că astfel de incinte metalice inteligente sunt scumpe. Primăria a depus spre finanţare în PNRR un proiect care prevede achiziţia a 275 de asemenea insule ecologice supraterane, pe care municipalitatea ar mai trebui să le doteze cu cântare. Până acum, însă, autorităţile centrale nu au comunicat dacă solicitarea depusă va fi aprobată. 

Textilele, tot separat

Primăria mai caută soluţii şi pentru colectarea separată a deşeurilor textile, obligatorie din 1 ianuarie 2025, conform noii legi. "Împreună cu ADI Ecolect Bihor, suntem în discuţii cu un colector autorizat interesat de colectarea deşeurilor textile prin amplasarea de containere similare celor deţinute de Caritas în anumite puncte din oraş", spune Popa. Orădenii ar putea arunca gratuit hainele vechi şi alte textile în aceste containere, iar ele vor fi reciclate pe cheltuiala firmei respective.

Tot în 2023, Primăria vrea să realizeze o hartă digitală interactivă, cu toate punctele de colectare a deşeurilor din oraş, să continue să verifice dacă cetăţenii respectă colectarea separată şi să-i amendeze pe cei care încalcă regulile, dar şi să realizeze controale neanunţate privind modul în care RER Vest colectează deşeurile.

Municipalitatea caută şi să îi educe pe orădeni. La primăvară va da startul proiectului "10 cu Felicitări", care va stimula colectarea separată în şcolile din oraş, iar elevii cei mai pricepuţi vor fi premiaţi. Pentru că lecţia reciclării este esenţială pentru cetăţenii viitorului...

Articole pe aceeași temă:
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!