Pacienţii bihoreni care ajung la Urgenţele Spitalului Clinic Judeţean Oradea vor putea fi consultaţi de medici din Bucureşti sau Târgu Mureş, fără să facă un pas în afara spitalului orădean. Asta pentru că Judeţeanul a fost conectat în reţeaua naţională de telemedicină, o reţea de asistenţă medicală de urgenţă la distanţă ce se regăseşte, pe lângă Târgu Mureş, în 16 spitale din 12 judeţe ale ţării (Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Gorj, Dolj, Bacău şi Bihor).

Sistemul a debutat ca pilot în 2009, când medicii Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş au acordat asistenţă de urgenţă pentru alte 40 de spitale, iar acum, în cadrul campaniei Petrom "Respect pentru viaţă", s-a extins, fiind inclus şi Bihorul.

Practic, medicii de la Urgenţă vor avea la dispoziţie o telecomandă pe care se apasă două butoane, în situaţia în care au un caz critic. În acel moment, în centrele de coordonare din Bucureşti şi Târgu Mureş sună o alarmă, un medic de gardă ajunge în camera de comandă, iar consultaţia poate începe. Transmisia este atât video, cât şi de voce, acestea fiind vizibile pe un monitor. Pe un alt ecran, specialiştii din centrul de comandă vor vedea parametrii funcţiilor vitale ale pacientului, totul petrecându-se în timp real.

"Telemedicina este sistemul care ne permite să asistăm de la distanţă un pacient care are nevoie de diagnostic, tratament, recomandări, decizie de transfer, să ne consultăm între noi, medicii şi personalul medical, indiferent unde este pacientul şi unde este expertul, ca să ajungem să asigurăm pacientului cea mai bună calitate a îngrijirilor medicale. Deci telemedicina nu este un lux, este chiar o necesitate", a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, la lansarea sistemului în Capitală.

"Respect pentru viaţă" este o iniţiativă dezvoltată în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi face parte din platforma de responsabilitate socială "Petrom: Respect pentru viitor". Prin noua reţea de telemedicină, se va creşte numărul de beneficiari ai sistemului de telemedicină de urgenţă la 7,5 milioane de români.

Printre punctele incluse în program se numără locuri greu accesibile, zone subdimensionate din punct de vedere al alocării cadrelor medicale, precum şi puncte critice la nivel naţional, cu risc ridicat de accident rutier (cum sunt spitalele din apropierea autostrăzilor A1, A2 şi Drumul Naţional 1).