În loc să fie un model pentru cetăţeni şi să respecte legile în vigoare, două primării din Bihor s-au dovedit exemplu de „aşa nu!”.

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au amendat două unităţi administrativ-teritoriale cu câte 30.000 de lei, pentru că încercau să cureţe nişte gropi de gunoaie prin metode ilegale.

Mizerii în flăcări

Prima sancţionată a fost Primăria Paleu, unde, pe 29 mai, comisarii au surprins mai multe persoane în timp ce dădeau foc gunoaielor, pe un teren de circa 1.000 mp, din proprietatea comunei, aflat la ieşirea spre Cetariu.

Pe acelaşi teren, în urmă cu o lună, comisarii de mediu au depistat o groapă de gunoi cu un volum estimat de 300 mc de deşeuri de toate felurile şi au impus Primăriei Paleu ecologizarea zonei. În loc să cureţe deşeurile, însă, angajaţii Primăriei le-au dat foc, comiţând astfel o ilegalitate, potrivit Legii 211/2011.

În plus, folosind utilajele Primăriei Paleu, angajaţii instituţiei au adus şi alte gunoaie pe acelaşi amplasament şi au încercat să niveleze zona, pregătindu-se, probabil, să acopere mormanele de mizerii cu pământ. „Pe amplasament a fost identificat şi un buldoexcavator şi un tractor cu remorcă care descărcau deşeuri pe amplasament şi le nivelau”, se arată într-o informare a Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu.

Comisarii de mediu au impus nu doar eliminarea imediată a focarului de incendiu, ci şi remedierea situaţiei. Astfel, Primăria Paleu va trebui să procedeze ca la carte: să strângă gunoaiele şi să le ducă la halda ecologică a judeţului Bihor. De asemenea, va trebui să plătească amenda impusă de GNM.

Aceeaşi reţetă

A doua unitate administrativ-teritorială prinsă cu practici ilegale este Săcădat. Aici, comisarii de mediu au depistat angajaţi ai primăriei în timp ce încercau să ascundă sub pământ o groapă de gunoi clandestină, deja depistată de GNM, în cadrul controalelor făcute în tot Bihorul.

Cu utilajele primăriei, nişte muncitori acopereau mizeriile cu pământ şi apoi nivelau zona. De parcă această ilegalitate nu ar fi fost suficientă, terenul cu pricina este şi pe teritoriul unei arii protejate, „Crişul Repede în amonte de Oradea”, o zonă menită să ocrotească habitatele de pe malurile râului.

Primăria Săcădat a fost amendată tot cu 30.000 de lei, având de asemenea obligaţia să cureţe terenul cu pricina.