Potrivit unui comunicat de presă din 8 decembrie 2015, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 493 alin. (5) din Codul de procedură civilă şi a constatat că sintagma "sau că recursul este vădit nefondat" din cuprinsul acestora este neconstituţională în raport de dispoziţiile art. 21 alin.(3) şi art. 24 din Constituţie.

Textul declarat neconstituţional prevedea că "În cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute la art. 488 sau că recursul este vădit nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. Decizia se comunică părţilor".

Curtea a reţinut că soluţia de respingere a cererii de recurs pentru motivul că aceasta este vădit nefondată obligă instanţa supremă la examinarea fondului cauzei. Or, această soluţie nu poate fi pronunţată în cadrul procedurii admiterii în principiu a recursului, ci doar în faza judecării căii extraordinare de atac, reglementată de dispoziţiile art.494-502 din Codul de procedură civilă.

Decizia Curţii Constituţionale cu privire la codul de procedură civilă este similară cu cea pronunţată în octombrie cu privire la recursul în casaţie din materie penală.

Atunci judecătorii constituţionali au apreciat că este contrar dreptului la un proces echitabil şi a dreptului la apărare ca principii constituţionale ca judecata recursului în casaţie să se facă fără citarea părţilor.

Problema nesesizată însă de Curtea Constituţională constă în faptul că, în materie civilă spre deosebire de penal, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are posibilitatea chiar să admită recursul în procedura de filtru.

Or, în măsura în care s-a apreciat că judecata recursului trebuie să se facă numai cu prezenţa părţilor, trebuia declarat neconstituţional şi articolul din codul de procedură civilă care permite Instanţei Supreme să admită recursul, pe fond, direct în procedura filtrului.