Potrivit unui comunicat afişat pe siteului Ministerului Sănătăţii, începând cu luna martie, nu doar fetele cu vârsta între 12 şi 24 de ani au posibilitatea să se vaccineze gratuit împotriva virusului Papiloma Uman, care cauzează cancerul de col uterin.

„Şi femeile cu vârsta peste 24 de ani se vor putea vaccina gratuit în cadrul cabinetelor ginecologice şi de planificare familială din sistemul sanitar, dar numai la recomandarea medicului ginecolog", se arată în comunicat.

O noutate este că, dacă până acum fetele cu vârste între 12 şi 24 de ani se puteau vaccina împotriva HPV numai la cabinetele şcolare sau medicii de familie, din martie, acestea vor putea primi vaccinul şi în cabinetele ginecologice, dar şi în cele de planificare familială.

Noile măsuri au fost luate în urma unor discuţii purtate cu reprezentanţii Comisiilor de specialitate de medicină de familie şi obstetrică-ginecologie.

Cea de-a doua campanie de vaccinare împotriva virusului HPV a demarat în luna noiembrie 2009, în urma rezultatelor unui studiu realizat la nivel naţional pentru evaluarea Campaniei de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare antiHPV, care a relevat că 52% dintre respondeţi au fost de acord cu vaccinarea fetiţelor lor în vârstă de 12-14 ani. În decembrie 2009, Ministerul Sănătăţii a extins campania de vaccinare şi la fetele între 12 şi 24 ani.

De reţinut că vaccinarea este gratuită şi va continua şi în acest an. Până săptămâna trecută, au fost vaccinate 16.000 de fete.