Orădenii sunt invitaţi să descopere clădirile cu importanţă istorică din Sibiu, chiar la ei acasă.

Muzeul Oraşului Oradea, Asociaţia Brukenthal von Studio şi Asociaţia "Euro Foto Art" au pregătit expoziţia de fotografie şi pictură "Sibiu 100", pe care toţi curioşii sunt aşteptaţi să o vadă.

"După 100 de ani de la realizarea României Mari suntem în măsură să evaluăm aportul oraşului Sibiu la realizarea acestui deziderat. Dacă ţinem seama de pregătirea acestui eveniment şi instituţiile româneşti care au funcţionat în oraşul de pe Cibin, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acestea şi-au adus un aport esenţial în realizarea Marii Uniri", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Expoziţia de la MOO combină fotografii vechi, realizate de Emil Fischer la începutul secolului XX, cu fotografii din perioada contemporană, realizate de Adrian Luca, în 2018, dar, în acelaşi timp, şi cu picturile realizate de membrii Asociaţiei Brukenthal von Studio: Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Andrei Popa şi Cătălin Precup.

Arc peste timp

După momentul 1 Decembrie 1918 petrecut la Alba-Iulia, Consiliul Dirigent condus de Iuliu Maniu a fost principala instituţie care a avut ca sarcină realizarea de facto a Unirii Transilvaniei, Banatului, Maramureşului şi Crişanei. În prima parte a existenţei lui, decembrie 1918 – noiembrie 1919, sediul acestuia s-a stabilit la Sibiu, unde au funcţionat şi Resorturile componente. Acest organism cu puteri executive a reuşit, într-o perioadă dificilă, să introducă ordinea şi să realizeze tranziţia către noul stat. În acest demers a fost secondat, pentru scurtă perioadă, de Marele Sfat Naţional Român, care şi-a desfăşurat activitatea tot la Sibiu.

Expoziţia prezintă clădirile în care au funcţionat aceste instituţii ale Consiliului Dirigent, subliniind şi schimbările prin care au trecut ele în ultimii 100 de ani.

Nu au fost uitate nici clădirile unde au funcţionat ASTRA, Partidul Naţional Român din Transilvania, dar nici străzile sau panoramele oraşului care surprind, adesea, viaţa cotidiană de la mijlocul secolului al XX-lea şi din cea contemporană. "Considerăm că astfel de abordări sunt necesare în momentele aniversare, deoarece – deseori – uităm faptul că evenimentele se petrec nu numai într-un spaţiu temporal, ci şi într-unul spaţial", se mai arată în comunicatul organizatorilor.

Expoziţia va fi vernisată miercuri, 18 septembrie, de la ora 16, şi va rămâne deschisă vizitatorilor până la data de 8 noiembrie.