Mijloc de transport prietenos cu mediul şi care contribuie la un stil de viaţă sănătos, bicicleta poate fi şi un pericol, dacă nu este folosită conform regulilor. Tocmai pentru a preveni aceste situaţii, începând din luna mai şi până la sfârşitul acestei luni, poliţiştii bihoreni derulează o amplă acţiune pentru prevenirea victimizării bicicliştilor, prin accidente rutiere.

Colegii mei s-au întâlnit cu cetăţenii, pentru a le prezenta regulile de circulaţie care trebuie respectate de biciclişti, dar şi cu conducătorii auto, au mers în unităţile de învăţământ, pentru a le reaminti tinerilor obligaţiile care le revin în trafic pe timpul deplasării cu bicicleta, modul corespunzător de echipare a bicicletei, şi au distribuit bicicliştilor întâlniţi în trafic veste reflectorizante.

Pentru a preveni accidentele, care pot fi fatale, toţi bicicliştii trebuie să respecte regulile de circulaţie. În primul rând, e de ştiut că, pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul trebuie să aibă cel puţin 14 ani.

Bicicletele trebuie conduse pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament. Acolo unde există piste speciale, bicicliştii le vor folosi obligatoriu. La schimbarea direcţiei de mers, să se asigure temeinic şi să semnalizeze din timp intenţia de a vira.

În circulaţia pe drumurile publice, bicicleta trebuie echipată cu dispozitiv de frânare eficace, cu sistem adecvat şi funcţional de direcţie, cu lumini corespunzătoare şi cu sistem de avertizare sonoră, respectiv dispozitive fluorescent-reflectorizante.

Pentru un plus de siguranţă, se recomandă ca biciclistul să poarte cască de protecţie omologată, iar în mod obligatoriu, pentru a putea fi observat de ceilalţi participanţi la trafic, să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

Alina Dinu
Purtător de cuvânt
Poliţia Bihor