- Suntem în fața unui nou tur de alegeri. Domnule Silviu Dehelean, candidați pentru un nou mandat de deputat. Cu ce gânduri porniți la drum?

- Avem nevoie de o prezență cât mai puternică a Alianței USR PLUS în Parlament pentru a putea strânge o majoritate în jurul #farapenali, eliminării pensiilor speciale, readucerii sistemului de justiție în cadrele europene de funcționare, ciuntite de regimul Dragnea. Fără Alianța USR PLUS aceste proiecte riscă să fie abandonate. Cred că și bihorenii au interesul ca aceste reforme pentru care am luptat în ultimii patru ani să fie realizate. De aceea le solicit votul. Pe 6 decembrie nu alegem între niște oameni sau între niște partide, alegem o direcție pentru România, pentru următorul deceniu. Vrem ca totul să rămână la fel, sau vrem să se schimbe. Eu am intrat în politică să pun umărul la schimbare. Și îmi doresc să contribui la fundamentul acestei noi direcții, cu experiența din primul mandat și cea de practică juridică în Bihor. Dar proiectul meu de suflet rămâne “Fără penali”, a cărui idee îmi aparține, inițiativă care a strâns acel milion de semnături și care a devenit un manifest al societății civile adresată unei clase politice corupte și nerușinate. Fără Alianța USR PLUS aceste proiecte riscă să fie abandonate.

„Am fost singurul parlamentar care a depus o sesizare disciplinară împotriva lui Dragnea”

- Cum a fost acest prim mandat?

- Cei 4 ani de mandat au reprezentat o luptă continuă. Cu doar 9% în Parlament, eu și colegii mei am fost atenți în permanență ca, în primul rând, încercările repetate ale lui Liviu Dragnea și ale acoliților săi de a submina justiția să nu aibă șanse de izbândă. Am devenit reprezentanții reali ai cetățenilor, arătându-le mereu adevărul asupra a ceea ce se întâmplă, în mod real, în Parlament în comisii și în plen. Am fost membru al Comisiei Juridice, al Comisiei de validare și al Comisiei Speciale pentru legile justiției în Parlamentul României, vicelider al Grupului Parlamentar al USR și secretar al Camerei Deputaților. În toate aceste calități am lucrat pentru ca România să rămână o democrație funcțională și nu un stat eșuat, condus de infractori, precum Liviu Dragnea. De altfel, am fost singurul parlamentar care a depus o sesizare disciplinară împotriva lui Liviu Dragnea, pentru încălcarea codului de conduită.

- Care considerați că vor fi proiectele definitorii pentru Alianța USR PLUS în viitorul mandat? Și care vor fi proiectele pe care personal vi le asumați cu prioritate în viitorul mandat?

- Și pentru mine, și pentru alianță, cel mai important proiect în noul mandat trebuie să rămână reconstruirea arhitecturii constituționale a statului român. Subiectele care ar trebui rezolvate într-un proces de reformă constituțională: fără penali, reducerea numărului de parlamentari, două tururi de scrutin pentru primari, depolitizarea CCR, avocatul poporului, clarificarea modului în care se folosesc ordonanțele de urgență, dizolvarea parlamentului, imunitatea și multe altele. Atunci când aceste mecanisme și instituții constituționale vor funcționa, atunci vom putea să avem o garanție că și restul statului va funcționa corect și în interesul cetățeanului.

„Prim-ministrul nostru este Dacian Cioloș, dar dacă votanții își doresc un prim-ministru PNL, atunci sper să fie Ilie Bolojan”

- După 6 decembrie probabil veți intra la guvernare alături de PNL. Care este propunerea dvs. pentru prim-ministru?

- După cum am anunțat în urmă cu aproape un an, propunerea noastră de prim ministru, a Alianței USR PLUS, este Dacian Cioloș, cel mai bun premier pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani, un politician al competenței și bunului simț.

- Iar dacă veți fi nevoiți să acceptați un prim-ministru PNL?

- În cazul în care românii vor arăta prin votul pe care îl vor da în 6 decembrie că își doresc un prim-ministru propus de PNL, atunci sper ca acesta să fie Ilie Bolojan. Mi se pare cea mai bună opțiune de prim-ministru dintre liderii PNL într-o guvernare USR PLUS - PNL cu un mandat de modernizare a României. Mai mult, nu înțeleg de ce PNL nu își asumă de pe acum o astfel de nominalizare pe care să o susțină clar toți candidații lor. Sunt convins că, ajunși în acest punct, Alianța ar susține și ea fără rezerve un mandat pentru Bolojan.

- De ce să voteze bihorenii duminică?

- Sunt cele mai importante alegeri din ultimii ani. Sunt alegerile care decid direcția României pentru cel puțin următorii 4 ani. Când mergem la vot, mergem cu întrebările „continuăm tot cu ei?”. Eu nu mai vreau să pierdem încă 4 ani protestând, luptându-ne pentru a apăra România în fața unor penali. Nu mai vreau să pierdem 4 ani cu nepotism, cu pensii speciale, cu hoție, cu incompetenți numiți în toate instituțiile. Vreau o guvernare cu reguli clare, cu oameni care să fie interesați de problemele reale ale bihorenilor și românilor, nu de privilegiile lor. Iar USR PLUS este cea mai bună garanție pentru schimbarea în România.

Pe 6 decembrie, generația noastră e chemată să voteze. Și sunt convins că prezența va fi mai ridicată decât se estimează, decât o arată sondajele.

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvaţi România (parte a alianţei electorale "Alianţa USR PLUS"). Cod unic de identificare: 11200021