USR-iștii vor înființarea unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, date fiind furturile masive din pădurile României. Un proiect legislativ în acest sens a fost depus de deputatul bihorean Silviu Dehelean, alături de Stelian Ion și Diana Buzoianu.

Conform unui comunicat trimis marți de USR Bihor, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu ar fi o structură autonomă, în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu personalitate juridică, specializată în combaterea infracţiunilor silvice.

De ce ar fi necesară o DNA a pădurilor? „România se confruntă de mulți ani cu un veritabil fenomen infracțional în ceea ce privește mediul înconjurător. Datele arată că în anul 2019, parchetele au fost sesizate cu 24.934 de cauze având ca obiect infracțiunile silvice. Dintre toate acestea, sub 6.000 au fost soluționate. E nevoie de procurori specializați care să prindă hoții de lemne și să protejeze pădurile”, se precizează în comunicat. 

Prin același document, deputatul Silviu Dehelean subliniază că și în Bihor se fac tăieri ilegale de copaci, ele trebuind stopate. 

„Trebuie să oprim defrișările ilegale. USR și-a asumat lupta cu mafia lemnului. Știam că nu e o luptă ușoară, că ne vor pune piedici, că vor încerca să respingă orice proiect împotriva defrișărilor ilegale, așa cum se întâmplă de 30 ani. Dar realitatea e că în Bihor se taie ilegal pădurile, iar orice copac tăiat ilegal este un atentat la sănătatea noastră. De asta am propus DNA-ul Pădurilor - o instituție specializată care să se ocupe doar de infracțiunile de mediu”, a precizat parlamentarul. 

În 2020, Curtea Constituțională, la sesizarea Guvernului României, a declarat neconstituțional proiectul USR privind DNA-ul pădurilor pe motiv că nu era indicată sursa de finanțare. În proiectul depus marți, „îndreptăm orice posibilă neclaritate în acest sens, cerând chiar de la Guvernul României, conform prevederilor legale, fișa financiară pentru acest proiect”, se arată în comunicat.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu s-ar ocupa nu doar de investigarea infracțiunilor silvice, ci și de a altor infracțiuni de mediu, precum infracțiunile de arderi ilegale de deșeuri, importul ilegal de deșeuri, vânătoarea fără permis de vânătoare, evacuarea în ape a deșeurilor sau apelor uzate etc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!