Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore, cu propunerea de arestare preventivă timp de 29 de zile. Aceasta este o premieră pentru justiţia din România, Ionescu fiind primul diplomat român reţinut într-un astfel de caz.

Audierile au început vineri la amiază, iar diplomatul nu se aştepta la această măsură a judecătorilor, el susţinând că a adus probe incontestabile în apărarea sa. Sâmbătă se va judeca propunerea de arestare preventivă. Dacă magistraţii vor decide în favoarea acestei decizii, ea va putea fi contestată în următoarele zile.

Silviu Ionescu este acuzat că, la sfârşitul anului trecut, a provocat un accident rutier soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor două. El a declarat tot timpul în faţa procurorilor că este nevinovat că nu se afla la volanul acelei maşini, că nu a băut, susţinând că atunci era în Ambasadă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) îl acuză pe de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii, arătând că s-a folosit de imunitatea diplomatică pentru a părăsi Singapore şi a încercat să influenţeze ancheta.