Simfonia a III-a în Do major de George Enescu va fi interpretată joi în premieră absolută de către orchestra Filarmonicii Oradea şi Corul Filarmonicii, avându-l ca invitat special pe violonistul Gabriel Croitoru.

"Niciodată nu am avut pe scenă atâţi instrumentişti ca acum. Vom avea peste 80 de instrumentişti în orchestră şi corul, dar piesa cere mai mulţi de atât", a explicat Corneliu Cristea, directorul muzical al Filarmonicii din Oradea, luni, într-o conferinţă de presă.

Instrumentiştii Orchestrei din Oradea, Corul Filarmonicii, dar şi diferiţi colaboratori s-au pregătit intens pentru interpretarea în premieră a operei enesciene. „Lucrarea este monumentală. Ca să ne familiarizăm cu opera lui Enescu au fost necesare repetiţii suplimentare", a declarat Cristea.

Invitatul special al concertului de joi este violonistul Gabriel Croitoru, profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti. „A primit numeroase premii la concursuri internaţionale şi a cântat cu orchestre celebre din toată lumea", a spus Cristea.

Spectacolul de joi al Filarmonicii cuprinde şi Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major de J. Brams, orchestra fiind dirijată de Romeo Rîmbu.

Concertele Filarmonicii continuă pe 25 februarie cu opere de Rossini, Bizet şi Saint-Saens. Invitatul Filarmonicii va fi dirijorul Emil Simon, care a fost distins de Preşedintele României cu Ordinul Serviciului Credincios în grad de cavaler.