Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Oradea, împreună cu soprana Tatiana Costiuc şi violonistul Remus Rîmbu, au strâns în Piaţa Unirii 1.300 de orădeni dornici să asculte muzică de calitate, dar şi să doneze pentru restaurarea Palatului Episcopal Greco-Catolic, distrus de incendiu, sau pentru instrumentele muzicale destinate artiştilor din Republica Moldova.

Aproape toate cele 800 de scaune pregătite pentru donatori au fost ocupate, dar încă 500 de orădeni şi turişti au stat în picioare la concert.

Pentru început, artiştii au interpretat Imnul Naţional. Au urmat partituri celebre din repertoriul lui Giuseppe Verdi, şi anume "Corul Matadorilor" din opera Traviatta, şi Marşul Triumfal din Aida, interpretate de Corul Filarmonicii. Apoi, vibraţiile vioarei lui Remus Rîmbu au emoţionat întregul public, mai ales cu balada lui Ciprian Porumbescu, care de altfel, este şi imnul naţional al Albaniei, după cum a precizat dirijorul orchestrei, Romeo Rîmbu, tatăl violonistului.

Un moment interesant a fost pe la mijlocul concertului, când, timp de câteva minute, sunetul orchestrei a fost perturbat de un elicopter care zbura deasupra Pieţei. Dirijorul Rîmbu a şi spus că i-a fost teamă să iniţieze un asemenea concert în această zonă a oraşului, tocmai din cauza bruiajelor ce ar putea interveni.

Între cele două părţi ale evenimentului, Clubul Rotary a premiat trei eleve de la Colegiile Naţionale Mihai Eminescu și Emanuil Gojdu, câştigătoarele premiilor I, II şi III la concursul de eseuri "100 de ani în 1000 de cuvinte".

"Concertul a reuşit să aducă zâmbete pe buzele tuturor şi a înveselit atmosfera tristă din jurul Palatului Epicopal", a comentat o orădeancă.

Majoritatea spectatorilor au stat până la final, printre ei numărându-se şi viceprimarul Mircea Mălan.

Concertul a fost organizat de Rotary Club Oradea, cu sprijinul Primăriei Oradea şi al Consiliului Judeţean.

Mădălina Sim
Studentă