Joi, de la ora 19, Filarmonica Oradea îi invită pe melomani la un concert cu lucrări de J. Haydn și de J. Brahms: Uvertura L'isola disabitata, care a fost scrisă și a avut premiera în același an, în 1779, și Concert pentru violoncel nr. 2 în Re major, una dintre cele mai importante lucrări pentru violoncel ale epocii clasice, și respectiv Simfonia nr. 2 în Re major, compusă în vara anului 1877, când Brahms se afla în vizită într-un mic oraș din sudul Austriei.

„Muzica înseamnă pasiune, indiferent dacă este vorba de cei care interpretează sau cei care ascultă. Ea este transmisă de multe ori prin unul dintre cele mai complexe genuri: simfonia. Pasiunile emanate de fiecare instrument se întrunesc și creează un nucleu de pasiune, redat prin simfonie. Titlul concertului de joi aduce împreună acești doi termeni „Simfonii și pasiuni”, transmit organizatorii.

În prim-planul concertului de joi seara se va afla violoncelistul Ștefan Cazacu, iar la pupitrul dirijoral va fi Janko Zsolt.

Ștefan Cazacu s-a născut în anul 1994 și a început să studieze muzica de la vârsta de 6 ani, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa unui alt violoncelist de renume, Răzvan Suma. Și-a completat studiile masterale la Universitatea de Muzică din Viena. Talentul său a fost remarcat în cadrul unor concursuri prestigioase la nivel internațional, câștigând numeroase distincții.

Jankó Zsolt a studiat mai întâi vioara și apoi dirijatul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și s-a perfecționat la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena. Și-a completat apoi studiile la Conservatorio di Musica „Benedetto Marcello” din Veneția. În prezent este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!