Cele mai prolifice cercetătoare ale României, profesoarele Facultății de Medicină din Oradea Simona Bungău (dreapta), nimeni alta decât soția rectorului Constantin Bungău, și Simona Cavalu (stânga), cea dovedită în justiție că a plagiat grosolan cartea unui profesor englez, au ajuns în atenția Comisiei de Etică a Universității.

Ambele Simone au fost reclamate la Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice pe motiv că n-ar fi cu adevărat autoarele zecilor de articole științifice pe care fiecare le publică an de an, ci doar au revizuit lucrări scrise în realitate de profesori asiatici, africani sau arabi, alături de care doar le-au co-semnat.

Cele două sesizări, redirecționate de CNE către Universitatea din Oradea, au arătat că nici Simona Bungău, nici Simona Cavalu n-ar avea cum să scrie atât de multe articole științifice într-un an, nici dacă ar lucra fără întrerupere, dar și că trebuie investigate pentru că ambele au primit bani din bugetul instituției pentru a-și publica articolele.

Totuși, Comisia de Etică a concluzionat - cum altfel? - că niciuna n-a greșit cu nimic atâta vreme cât co-autorii nu le contestă contribuțiile, iar despre finanțarea publicării nu au făcut o verificare, pe motiv că e treaba Universității cui dă bani.

Aceeași comisie a cerut, în schimb, CNE să deconspire autorii sesizărilor, deși este lesne de înțeles că faptele reclamate puteau fi cercetate și fără această informație. Dar probabil Simonele trebuie să știe cui să „mulțumească”...

Citește mai jos rapoartele Comisiei de Etică în cazul celor două profesoare:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!