Alarmele au sunat, joi, în aval de barajul de la Tileagd. Sunetul lor n-au anunţat însă un dezastru, ci doar un amplu exerciţiu de cooperare, organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana la barajul Tileagd.

Exerciţiul s-a făcut împreună cu Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor Tileagd, Săcădat şi Ineu şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă ale acestor unităţi administrativ-teritoriale, deoarece aceste sate ar fi primele afectate de inundaţii în urma unui accident la baraj.

În cadrul exerciţiului, membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tileagd au ridicat un dig cu saci de nisip la baraj, la Săcădat a fost verificată audibilitatea semnalului „Alarmă la dezastr”, iar în Ineu şi Botean a fost simulată evacuarea persoanelor.

„În acest sens, au fost evacuate două clase de elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale Ineu, care conform scenariului se aflau în zona de risc, elevii fiind transportaţi la Căminul Cultural Botean, amenajat ca spaţiu de adăpostire, unde s-a procedat la luarea în evidenţă a acestora, asigurarea hranei şi repartiţia în locurile de cazare”, a precizat căpitan Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Exerciţiul de alarmare şi salvare a fost coordonat de prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Crişana, colonel Caba Sorin Mihai, şi a vizat în principal antrenarea structurilor judeţene şi locale cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, verificarea aplicabilităţii schemelor de înştiinţare, avertizare şi alarmare şi a fluxului  informaţional-decizional în situaţii deosebite; verificarea capacităţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă de a realiza măsurile de prevenire, protecţie, intervenţie şi refacere în zonele inundate şi verificarea sistemului de avertizare-alarmare în aval de barajul Tileagd, precum şi mijloacele de alarmare ale localităţilor situate în aval.

De asemenea, militarii au urmărit perfecţionarea formelor de cooperare între organele administraţiei publice locale, instituţii, operatori economici şi elemente specializate ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru aplicarea unor măsuri specifice şi actualizarea documentelor operative şi a procedurilor standard operaţionale.