Încep emoţiile pentru elevii bihoreni din ultimul an de gimnaziu. În toate şcolile din judeţ va debuta, luni, simularea examenelor de Evaluare Naţională.

În premieră, aceste teste simulate le vor da şi elevii din clasa a VII-a, astfel că numărul total al şcolarilor examinaţi trece de 10.000.

Potrivit profesorului Claudiu Damian, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, sunt înscrişi la testare 5.672 de elevi de clasa a VIII-a şi 5.205 mai mici cu un an.

Prima probă va fi cea la limba şi literatura română, urmată de cea la matematică (12 martie) şi de cea la limba şi literatura maternă (13 martie), în cazul elevilor care învaţă în clase cu predare în altă limbă decât cea română.

Pe 22 martie, elevii vor afla rezultatele. Notele vor fi trecute în catalog doar dacă elevul solicită acest lucru.

Între timp, însă, vor da testări şi elevii de clasa a XI-a şi a XII-a, care vor simula Bacalaureatul. La aceste examene s-au înscris 3.873 de elevi din ultimul an de liceu şi 4.586 de colegi de-ai lor mai mici cu un an.

Pe 18 martie, liceenii vor avea proba scrisă la limba şi literatura română, o zi mai târziu cea la limba maternă, pe 20 martie proba obligatorie a profilului, iar pe 21 martie cea la alegere a profilului, test pe care îl vor da însă doar elevii din ultimul an de liceu. Notele vor fi afişate pe 29 martie.