Sinagoga ortodoxă din strada Primăriei va fi complet reabilitată, în urma unui parteneriat între Comunitatea Evreiască din Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor, care în 2010 a preluat în administrare pe o perioadă de 15 ani clădirea construită în 1930 şi aflată într-o stare avansată de degradare.

În cadrul acordului, cei doi parteneri s-au angajat şi să transforme imobilul în Muzeul de Istorie a Evreilor din Oradea şi Bihor.

Bani de la americani

Proiectul de reabilitare a fost realizat în 2011 de arhitectul Cristian Puşcaş, reprezentant al firmei Novartis, iar Muzeul Ţării Crişurilor urma să găsească sursele de finanţare, atât interne cât şi internaţionale.

La sfârşitul anului trecut, sub egida Comunităţii Evreieşti din Oradea, a fost depus la Ambasada SUA un proiect pentru obţinerea finanţării parţiale a lucrării, printr-un program al Congresului American (U.S Ambassadors Fund for Cultural Preservation), care îşi propune să ajute iniţiative culturale la nivel mondial.

"Din 31 de proiecte din România, două au fost selectate de Ambasada SUA de la Bucureşti şi trimise spre aprobare Congresului American. În urmă cu o săptămână am primit vestea că proiectul nostru a primit suma de 300.000 de dolari", a declarat arhitectul Cristian Puşcaş, miercuri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Muzeul Ţării Crişurilor.

Prezent la conferinţă, Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, a declarat că aprobarea proiectul este un succes şi pentru oraş. "Finanţarea părea iniţial incredibilă, dar s-a realizat. Este un lucru important că o sinagogă din Oradea va primi finanţare de la Congresul Statelor Unite ale Americii", a subliniat Koppelmann.

Muzeu al tradiţiilor

Valoarea totală a proiectul de reabilitare a clădirii a fost estimată la 725.000 de euro. "Este important că avem o bază de la care să pornim. Restul banilor îi vom accesa din alte surse de finanţare, şi nu din unele proprii ale Muzeului. Am identificat câteva surse, inclusiv Ministerul Culturii", a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Aşadar, suma primită de la americani este un punct de pornire. "Din cei 300.000 de dolari estimăm că vom reuşi să realizăm şarpanta, consolidările fundaţiilor şi 30-40% din suprafeţele exterioare", a declarat Cristian Puşcaş.

Arhitectul estimează că lucrările ar urma să înceapă la sfârşitul acestei veri ori în toamnă. "Tot ce ne mai trebuie acum este o autorizaţie de construire, care ar putea fi obţinută în regim de urgenţă", a afirmat acesta. În momentul în care sinagoga va deveni şantier, mica piaţă de legume-fructe nu va mai funcţiona aici.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare, sinagoga va fi transformată într-un muzeu al istoriei evreilor din Oradea şi Bihor. "Cred că este o premieră la nivel naţional - existenţa unui muzeu care să prezinte istoria evreilor de la începuturi şi până în prezent. Perioada Holocaustului va fi o parte din cele prezentate aici", a spus Aurel Chiriac.

Costurile dotării propriu-zise a viitorului Muzeu nu sunt incluse în proiect, fondurile necesare urmând să fie adunate de MŢC şi Comunitatea Evreiească. Strângerea materialelor care vor fi expuse a şi început.