Sinagoga Neologă Sion din Oradea se va transforma săptămânal în Sinagoga ludică, adică va găzdui în zilele de marți și duminică mai multe evenimente și spectacole gratuite dedicate familiilor.

Proiectul a fost prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă, de directoarea Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice (Oradea Heritage), Angela Lupșea. Aceasta a spus că şi-a dorit de mult timp să transforme sinagoga într-un centru cultural şi educativ pentru copiii şi familiile lor.

"Pentru a transforma Sinagoga am încheiat un parteneriat cu Asociaţia Teatrul de copii din Oradea, coordonată de actorul orădean Şerban Borda, care va pregăti în fiecare marţi, până anul viitor, câte un spectacol pentru familii, alături de micii actori ai trupei. În zilele de duminică vom avea mai multe evenimente, inclusiv un spectacol de teatru de umbre, pregătit de Prietenii Veseliei din Oradea, şi Festivalul «Caravana cu jocuri», care va ajunge la noi în octombrie", a explicat directoarea.

La conferinţă a fost prezent şi actorul Şerban Borda, alături de cei 14 copii din trupa Teatrului. "Până anul viitor, în iunie, vom pregăti circa 42 de spectacole pentru familii, inclusiv «Revizorul» de N. V. Gogol sau scenele meşteşugarilor din «Visul unei nopţi de vară» de William Shakespeare. Spectacolele durează circa o oră, iar textul a fost scurtat şi adaptat pentru copiii din trupă, care au între 8 şi 14 ani", a declarat Borda.

"Până acum am mai jucat doar de câteva ori la Teatrul Arcadia, va fi diferit să jucăm în Sinagogă, pentru un public mai numeros, dar sunt sigură că ne vom descurca", a spus Sara Olar, o actriţă din trupă.

La finalul conferinţei, cei 14 copii pregătiţi la Teatrul de copii au jucat, pentru jurnalişti şi cei circa 30 de părinţi care s-au adunat în sală, spectacolul "Gâlcevile din Chioggia", o comedie de Carlo Goldoni. 

Doritorii sunt invitați săptămâna viitoare, marți, de la ora 18, la spectacolul Scenele meşteşugarilor din «Visul unei nopţi de vară». 

Evenimentele viitoare din Sinagoga Neologă Sion vor fi anunţate pe pagina de Facebook a obiectivului turistic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!