În cadrul ședinței de joi, Consiliul Local Oradea a aprobat propunerea Direcției Patrimoniu Imobiliar de a prelua în administrare Sinagoga Ortodoxă ”Hinech Neorim” din str. Primăriei nr. 25 şi de a finaliza lucrările de restaurare a acesteia, prin fonduri europene, transformând-o în Muzeu de istorie a evreilor din Oradea şi Bihor.

Această sinagogă este proprietatea Comunității Evreilor din Oradea, care a denunțat contractul de administrare încheiat în anul 2010 cu Muzeul Țării Crișurilor, solicitând apoi administrației locale să efectueze demersurile legale în vederea preluării imobilului în administrare.

La rândul ei, municipalitatea şi-a exprimat interesul de a accesa fonduri europene nerambursabile pentru „reabilitarea și reconversia funcțională” a clădirii, cu scopul a o transforma în Muzeu de istorie a evreilor din Oradea şi Bihor.

Pentru realizarea acestui obiectiv, Direcția Patrimoniu a propus Consiliului Local aprobarea încheierii unui contract de administrare între Comunitatea Evreilor din Oradea și Municipiul Oradea - Direcția Patrimoniu Imobiliar, pe o perioadă de 30 de ani, urmând ca, după preluarea în administrare, să se ia măsurile legale în vederea clasării imobilului ca monument istoric.

Reprezentanţii municipalităţii spun că noua funcţiune propusă pentru Sinagoga Ortodoxă va asigura nu numai un plus de expunere a lăcaşului, dar şi un grad de utilizare şi exploatare cotidiană care să îl ferească de abandon şi, implicit, de degradare.

Un prim pas a fost realizarea, în anii trecuţi, a unui proiect de amenajare, în colaborare cu Comunitatea Evreilor şi Muzeul Ţării Crişurilor, pentru care Ambasada SUA a alocat 129.000 de dolari. Au fost executate lucrări de consolidare şi reabilitare, cum ar fi asigurarea stabilităţii structurale, rigidizarea şi conservarea elementelor de şarpantă, înlocuirea învelitorii din tablă zincată şi ţigle, refacerea tencuielilor exterioare şi a elementelor decorative etc.

„Luând în considerare faptul că finanţarea nu a fost suficientă pentru complexitatea lucrărilor de renovare, prin continuarea procesului de restaurare a imobilului Sinagoga Ortodoxă ”Hinech Neorim”, se urmăreşte readucerea în atenţia şi conştiinţa publică a valorilor de patrimoniu pe care le deţine oraşul Oradea. De asemenea, prin funcţiunea nou alocată se doreşte introducerea monumentului în circuitul turistic, precum şi valorificarea din punct de vedere cultural a unui obiectiv de arhitectură reprezentativ pentru oraş”, arată Primăria Oradea, printr-un comunicat.

Construcţia Sinagogii Ortodoxe a început în anul 1930, după planurile întocmite de arhitectul Löbl Ferenc încă din 1910. Acesta a fost ultimul templu mozaic ridicat în Oradea. În ciuda dimensiunilor sale mici, sinagoga are farmecul ei. Construită pe un plan rectangular, clădirea este decorată cu patru coloane spiralate, la colţuri. Intrarea centrală este destinată bărbaţilor, fiind încadrată de o parte şi de alta de ferestre ovale. Conform ritualului iudaic, femeile intră în sinagogă prin lateral. Sinagoga are 450 de locuri, din care 300 pentru bărbaţi, în naos, şi 150 pentru femei, în balcoanele laterale şi în cel central. Această sinagogă este unică şi prin faptul că pereţii sunt de tip "vapor", având formă de valuri.