Sinagoga ortodoxă din strada Primăriei, care a fost închisă încă după deportarea celor peste 30.000 de evrei din Oradea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, va fi reabilitată pe bani europeni şi transformată în muzeu al istoriei comunităţii evreieşti din municipiu şi nu numai.

"Vom depune un proiect pe axa care presupune reabilitarea monumentelor istorice de toate tipurile. Cu siguranţă vom încerca să obţinem fonduri europene şi din alte surse", a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, marţi, într-o conferinţă de prezentare a proiectului.

Potrivit arhitectului Cristian Puşcaş, cel care a întocmit proiectul, clădirea nu va fi modificată, ci doar reabilitată, păstrându-se arhitectura originală. "Singura schimbare va fi că va exista o singură intrare, în timp ce cultura iudaică, de tip ortodox, prevede că femeile intrau pe uşile laterale, iar bărbaţii pe intrarea principală", a afirmat acesta. În munca efectivă la realizarea proiectului s-au implicat şi 17 studenţi la Arhitectură.

Aurel Chiriac a explicat că în Muzeul de istorie a evreilor din Oradea vor fi expuse "obiecte care ţin de ritualul evreiesc, obiecte casnice specifice, dar şi imagini cu evreii deportaţi". "Vrem să mergem pe o reconstituire a vieţii de familie evreieşti, dar şi să prezentăm implicarea comunităţii în viaţa socială, urbanistică şi administrativă a oraşului", a mai spus acesta.

Costurile estimate ale reabilitării sunt de 725.000 de euro, sumă ce nu include şi amenajarea propriu-zisă a muzeului. Muzeul ar urma să fie finalizat în termen de trei ani.

Referitor la piaţa de legume şi fructe care funcţionează acum în Sinagogă, aceasta se va muta la începerea lucrărilor. "Menţinerea pieţei acolo este un rău necesar. E o modalitate prin care măcar clădirea este mereu păzită şi nu în bătaia vântului", a spus Andrei Seidler, directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea.

Sinagoga ortodoxă din piaţa Rahovei a fost construită în 1930 după un proiect al arhitectului Lobl Ferenc, pe locul imobilului Schwartz.