Sindicaliştii bihoreni din învăţământ acuză Guvernul României de faptul că nu le acordă atenţia cuvenită şi aplică legi după după bunul plac, ignorând cerinţele sindicatelor de a dialoga, făcând referire la noul Cod al Muncii sau noua Lege a Învăţământului. "Se spunea că s-a discutat cu sindicatele, dar dialogul nu a existat şi ni s-a pus pumnul în gură", a declarat luni într-o conferinţă de presă preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământ (SLI) Bihor, Ioan Ţenţ.

Sindicatele acuză noul Cod al Muncii ca fiind ca fiind o lege care nu face altceva decât să constrângă salariatul şi să ofere prea multe libertăţi angajatorului în relaţia cu acesta. "Cu toţii am aşteptat o lege favorabilă salariaţilor, dar în urma noului cod relaţia angajat angajator este unilaterală, şi astfel mişcarea sindicală a pierdut mare parte din drepturile dobândite în 21 de ani", a mai spus Ţenţ.

Mai mult, sindicaliştii se declară nemulţumiţi şi de anumite elemente ale noii legi a salarizării cadrelor didactice care spune că persoanele aflate în concediu de maternitate nu vor mai avea această prioadă trecută ca vechime în învăţământ, ci doar în muncă. "Astfel profesorilor le va fi mult mai greu să promoveze în categoriile de vechime în învăţământ", a adăugat Ţenţ.

Liderul sindicaliştilor bihoreni spune că deţine infomaţii neoficiale conform cărora în perioada imediat următoare ar urma o disponibilizare a 6.000 de cadre din învăţământ. Ţenţ mai spune că mişcarea sindicală se află într-o perioadă foarte dificilă şi se teme de o destrămare a ei. "Oamenii să ţină aproape, să fim uniţi şi să încercăm să revigorăm mişcarea sindicatelor", a sunat apelul liderului SLI Bihor, care este totodată prim vicepreşedinte la nivel naţional, către sindicalişti.