Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar bihorean au fost vineri în sărbătoare. Singurul lor organism judeţean, Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor, a împlinit 25 de ani de existenţă.

Momentul a fost marcat printr-o conferinţă mai mult prietenească decât oficială, ce a avut loc taman la hotelul Lotus Therm din Băile Felix. În afara invitaţilor din ţară şi a reprezentanţilor diferitelor instituţii publice partenere sindicatului, la eveniment au mai participat circa 100 de sindicalişti bihoreni, un număr mic comparativ cu miile de membri ai SLÎ Bihor.

După mici poticneli legate în principal de sonorizare, precum întreruperea bruscă a imnului ori nefuncţionarea microfoanelor, preşedintele sindicatului, Ioan Ţenţ, care deţine totodată funcţia de prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, le-a transmis colegilor un mesaj. „Am trecut până acum prin multe evenimente, mai plăcute sau mai puţin plăcute, dar am rămas mereu solidari. Ne-am câştigat un prestigiu şi am fost mereu prezenţi atunci când a fost nevoie de noi”, a spus Ţenţ.

În calitate de amfitrion, Ţenţ a dat apoi cuvântul invitaţilor evenimentului. Primul a fost prefectul Claudiu Pop, care a atras aplauzele profesorilor când le-a spus că preferă să vină el în mijlocul lor „decât să veniţi dumneavoastră în faţa Prefecturii”.

La rândul său, invitat să ia cuvântul, inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas le-a spus profesorilor sindicalişti că şi graţie lor a crescut calitatea învăţământului bihorean şi că le va rămâne un partener.

Scurtul lui discurs l-a făcut pe Ioan Ţenţ să ofere o replică, pe un ton colocvial: „Ăştia de la Inspectorat sunt foarte şmecheri. Noi avem lideri de valoare, îi şcolim, îi pregătim şi mă trezesc cu ei numiţi directori pe la şcoli”. De altfel, imixtiunea dintre sindicalişti şi conducători a fost evidenţiată şi de unul dintre invitaţii evenimentului, fostul ministru delegat pentru Dialog Social Liviu Marian Pop, care a deţinut interimar şi portofoliul Educaţiei şi care înainte de a fi ministru a fost secretar general al FSLI.

În semn de respect şi de prietenie, şeful SLÎ Bihor a premiat cu diplome de onoare şi plachete aniversare partenerii şi colaboratorii sindicatului.