Acţiunile de protest comune vor debuta cu declanşarea grevei generale pe termen nedeterminat începând cu data de 31 mai, care va cuprinde principale sectoare bugetare - învăţământ, sănătate şi administraţie publică, transport, sectoare economice şi de servicii - şi va fi susţinută şi de o grevă de solidaritate desfăşurată în celelalte sectoare bugetare şi economice.

Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat, miercuri, că pe 31 mai va fi grevă generală în educaţie pe termen nedeterminat şi că la acţiune se vor solidariza angajaţi din sănătate, administraţie, Gaz România.

La nivel naţional, în învăţământ sunt 360.000 de sindicalişti, în administraţie publică centrală şi locală - 300.000, iar în sănătate - 120.000.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că cei 80.000 de funcţionari publici pe care îi reprezintă confederaţia sa vor intra luni în grevă generală pe termen nedeterminat, deoarece aceştia au parcurs procedurile legale organizând deja greva de avertisment.

Angajaţii Metrorex, RATB, CFR şi din unele sectoare private, cum sunt cele din construcţii de maşini şi din industria lemnului, vor decide în zilele următoare dacă vor intra în grevă pe 31 mai sau în 1 iunie.

De asemenea, vor fi organizate mitinguri de protest la sediile Prefecturilor, între orele 12.00 şi 14.00, începând din 1 iunie până în 4 iunie, câte zece judeţe în fiecare zi.

Sindicaliştii vor continua acţiunile de lobby la toţi parlamentarii pentru a refuza propunerea Guvernului şi a solicita ca aceştia să voteze deschis moţiunea, astfel încât să se poată vedea opţiunea lor.

"Aceste acţiuni sunt un test al maturităţii întregii societăţii civile româneşti de a se opune unor mentalităţi dictatoriale care doresc crearea unei Românii a corupţiei, a furtului acoperit de legi strâmbe. Societatea civilă trebuie să se opună aruncării în sărăcie a majorităţii cetăţenilor şi a bunăstării unor privilegiaţi. Trebuie ca cetăţenii, în special lucrătorii, să participe la acţiuni dacă nu sunt de acord cu măsurile propuse de Guvern", au precizat sindicaliştii.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale susţin că guvernanţii şi parlamentarii trebuie să îşi asume consecinţele agravării crizei ca urmare a acţiunilor de protest şi a grevei generale.