Sindicaliștii din învățământ își declară nemulțumirea față de Guvern și anunță că, dacă guvernanții nu le ascultă doleanțele, vor declanșa proteste. „Declanşăm greva generală, dacă actuala guvernare continuă să ignore problemele din educaţie!”, este mesajul comun transmis marți de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de intenția Guvernului de a elimina din proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar – încă ținut la secret de Ministerul Educației – un articol care reglementează salarizarea progresivă a cadrelor didactice, „având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic”.

„Transpunerea în practică a acestui articol ar însemna ca un profesor debutant să obţină un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât a multor categorii de salariați cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice. Prin eliminarea acestui articol înţelegem că în noua lege de salarizare elaborată de către Ministerul Muncii nu se doreşte ca personalului didactic să i se acorde un nivel de salarizare motivant şi în concordanţă cu importanţa activităţii profesionale desfăşurată”, au transmis cele două sindicate.

Având semnale că Guvernul dezaprobă și un alt articol din proiectul de lege, cel conform căruia „finanţarea cheltuielilor pentru educaţie, la nivelul sistemului naţional de învăţământ, cu toate componentele sale de asigurare a funcţionării, reprezintă anual, minim 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”, sindicaliștii acuză că „se doreşte în continuare menţinerea subfinanţării cronice a educaţiei”.

În plus, sindicaliștii din învățământ au și nemulțumiri mai vechi: salariile personalului nedidactic nu au fost majorate, sporurile pentru condiții de muncă nu se acordă în învățământ, iar angajații din școli nu sunt plătiți pentru munca în proiectele europene. Totodată, sindicaliștii mai au și alte revendicări, precum poziționarea pe o treaptă superioară a personalului din învățământ în noua grilă de salarizare, creșterea salariilor pentru cei care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, indexarea anuală a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Dacă solicitările nu le vor fi soluționate, angajații din educație anunță că vor picheta Guvernul și prefecturile din țară, vor organiza un marș de protest la București, iar în ultima decadă a lunii mai vor declanșa greva generală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!