Liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, Ioan Ţenţ, a acuzat, vineri, într-o conferinţă de presă, Guvernul şi Ministerul Educaţiei că lasă dascălii fără salarii. Potrivit lui Ţenţ, din cauza finanţării "per capita", adică în funcţie de numărul de elevi, şcolile cu efective mici primesc bani insuficienţi pentru a plăti salariile. Aşa s-a ajuns în situaţia ca mulţi dascăli din Bihor să primească în septembrie doar parte din salariile aferente lunii august.
"Nu se pot transfera bani de la şcoli cu excedent la celelalte şi nici nu pot să-şi transfere bani din trimestru patru în trimestrul trei, ca să plătească salariile acum şi să spere că la următoarea rectificare bugetară vor fi alocaţi mai mulţi bani", a declarat Ţenţ (foto).
Fără să ştie exact câte şcoli din Bihor nu au plătit salariile dascălilor, liderul sindicaliştilor este convins că mii de angajaţi ai învăţământului bihorean au plecat acasă cu bani mai puţin. De pildă, şcoala din Şinteu are doar 43% din banii necesari plăţii salariilor, cea din Sălişte de Vaşcău 46%, cea din Călugări 48%, iar cea din Bulz 60%. Situaţia se regăseşte şi în Oradea, unde, de pildă, Grădiniţa 52 are doar 74% din fondurile necesare, iar Liceul Ortodox doar 76%. "Soluţia nu este nicăieri, atâta timp cât se agrează de Guvern această finanţare ineficientă", a precizat Ţenţ. Astfel, sindicalistul a atras atenţia că situaţia s-ar putea repeta oricând.
Nici şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Daniel Negrean, nu ştie câţi dascăli nu şi-au primit banii. "Şcolile aveau de optat: fie să acorde salariile proporţional cu suma în care se încadrează, fie să plătească integral, dar să achite contribuţiile sociale până în 25 ale lunii. Sau, dacă erau situaţii mai delicate, să aştepte până la mutarea banilor din trimestrul IV în trimestrul III. Atunci profesorii aceia nu au primit nimic până acum", a precizat Negrean, vineri.
Pe de altă parte, şeful IŞJ Bihor a precizat că ştie că dascălii din Oradea şi-au primit salariile integral, dar în schimb încă nu le-au fost plătite contribuţiile la asigurări de sănătate.
Totodată, însă, Negrean a dat asigurări că săptămâna viitoare situaţia se va corecta. Ministerul Finanţelor şi-a dat OK-ul pentru utilizarea banilor aferenţi trimestrului IV, aşa că de luni şcolile îşi vor prezenta situaţia Trezoreriei. "Apoi, în 2 zile, problema se va rezolva", a spus Negrean. Dacă este sau nu o chestiune de timp până când profesorii vor rămâne iar cu parte din salarii sau chiar fără salarii, nimeni nu poate şti însă...