Episcopia Greco-Catolică de Oradea organizează duminică o conferinţă susţinută de ambasadorul României în Italia, George Bologan. Conferinţa este intitulată "Unde este Abel, fratele tău? Sindromul Cain. Reflecţii despre om şi lume", iar potrivit invitaţiei, la eveniment vor avea intervenţii şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, și primarul Oradiei, Florin Birta.

Cel mai înalt grad în diplomaţie

Fost jurnalist pe lângă Sfântul Scaun, George Bologan a ajuns la Roma în 1996 cu o bursă la Colegiul Pontifical "Pio Romeno". La Roma a studiat filozofia şi teologia. Este diplomat din anul 2003. 

La finalul anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind acordarea gradului diplomatic de ambasador lui George Bologan. Este cel mai înalt şi prestigios grad din diplomaţia românească.

George Bologan, originar din comuna Sânmartin, deţine funcţia de ambasador al României în Italia din 2016, însă gradul diplomatic al său era, înainte de semnarea decretului din decembrie 2020, de ministru plenipotenţiar.

"Să cugetăm împreună"

Potrivit unei informări transmise de reprezentanţii Primăriei Oradea, sub patronajul căreia se organizează conferinţa, aceasta are loc "având în vedere importanţa diversităţii ofertei culturale în Oradea şi necesitatea promovării valorilor menite să contribuie la dezvoltarea umană şi armonia socială".

Evenimentul va avea loc duminică, 29 august, de la ora 19, în Catedrala Greco-Catolică "Sfântul Nicolae" din Oradea.

"Mulţumesc domnului primar Florin Birta şi episcopului greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, pentru că mi-au propus să conferenţiez în această toamnă la Oradea, preferând şi sugerându-le un singur eveniment. În alegerea temei am ţinut seama de interesul omului pentru a înţelege şi pătrunde cauza multor situaţii conflictuale care poartă în umanitate semnele primului fratricid provocat de invidie şi prezentat în Geneză. Cum orice lucru are o valoare, particularitatea acestui eveniment este dată de dorinţa stimulării cunoaşterii lăuntrice. Este îmbucurător când instituţiile administraţiei locale, cultele, învăţământul şi presa conlucrează în mod constructiv pentru asigurarea dialogului spiritual şi a diversităţii ofertei culturale, care fac ca Oradea să fie apreciată ca un oraş deschis, european, atractiv din multe motive, printre care şi calendarul de manifestări culturale. Consider că evenimentul din 29 august ar trebui să facă parte din normalitate, să cugetăm împreună şi să ne bucurăm unii de alţii, pentru că suntem interesaţi de aspectele sublime ale vieţii’’, a transmis ambasadorul României în Republica Italiană.

Intrarea va fi liberă, în măsura locurilor disponibile în catedrală, cu respectarea normelor sanitare.