Orădeanul George Manole, care a fugit din ţară în vara anului 1989, stabilindu-se apoi în Suedia, şi-a lansat, luni, la Hotel Continental, cel de-al doilea roman. "Eu fiind inginer, n-am veleităţi de mare scriitor, dar am avut un impuls să scriu acest roman", a spus acesta, la evenimentul de lansare al cărţii "Sindromul fugii", la care au participat în principal prietenţi şi cunoscuţi de-ai autorului.

"Sindromul fugii" prezintă o poveste de dragoste dintre un medic român şi o studentă maghiară, în anii comunismului. "În ciuda opreliştilor ridicate de una dintre familii, de omniprezenţa Securităţii, de inexpugnabila redută frontalieră, cei doi izbutesc, după multe peripeţii şi cu puţin noroc, să tranziteze pe la vama cucului (n.r. puncte de frontieră nedeconspirate)", se arată în prezentarea cărţii.

Deşi admite că unele aspecte din carte sunt inspirate din poveşti reale, autorul spune că romanul nu este în niciun caz unul autobiografic. "Sunt convins că după 1989 în România au apărut foarte multe cărţi despre epoca şi regimul comunist, dar nu cred că strică una în plus. Acele lucruri nu trebuie muşamalizate", a menţionat George Manole.

Prezent la lansarea de carte, omul de cultură Mircea Bradu l-a lăudat pe orădeanul plecat din Oradea cu un sfert de veac în urmă. "Veţi descoperi în el un scriitor real. Un scriitor al generaţiei sale", a precizat acesta.

Romanul "Sindromul fugii" poate fi cumpărat de la Librăria Gutenberg, la preţul de 33 lei. Orădenii pot găsi şi primul roman al lui George Manole, intitulat "Păpuşa de lemn", la magazinul Music Land din strada Mihai Eminescu.