Iniţial sindromul a fost descoperit în 1929, dar nu a primit o denumire distinctă. În 1960 s-a descoperit că boala are efecte grave asupra creierului (comă, delir) şi a ficatului (acumulări de grăsimi).

Sindromul Reye este încă dificil de înţeles. Acesta afectează copiii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 16 ani, apărând în general iarna sau după o gripă. Utilizarea aspirinei în tratamentul gripei pare să aibă legătură cu apariţia acestui sindrom, deşi nu există dovezi ştiinţifice.

Nu există niciun test care să detecteze sindromul Reye. Semnele apariţiei acestui sindrom sunt strâns legate de o infecţie anterioară cu un virus. Fie că este vorba despre o infecţie respiratorie, o diaree cauzată de o inflamaţie, sau de gripă, simptomele acestui sindrom apar la câteva zile după activarea virusului.

În multe cazuri pacienţii sunt trataţi fără probleme, dar în altele au nevoie de o atenţie specială, deoarece starea lor se poate agrava. Simptomele cele mai frecvente sunt ameţeala, greaţa, vărsăturile şi astenia. Copilul poate manifesta un comportament iraţional şi o creştere a frecvenţei respiratorii. Dacă boala se agravează, copilul se poate sufoca, are pupilele dilatate şi este supus riscului de a intra în comă. Ficatul este mărit, iar febra este rareori întâlnită.

Sindromul Reye se manifestă la câteva zile (1-14) după o infecţie virală şi se poate trata. Adresarea la medic este obligatorie.

Atenţie!

Sindromul Reye este rar: un caz la 100.000 de oameni. Este deseori suspectat în situaţia în care copilul a suferit o infecţie virală şi are vărsături sau delirează. Deşi sindromul variază în funcţie de gravitate, el trebuie încadrat în categoria bolilor mortale. Sindromul se manifestă uneori fără complicaţii, alteori poate cauza deces în câteva ore. Acest proces poate fi oprit în orice stadiu şi pacientul se recuperează în 10 zile.

Reţineţi!

Boala care determină apariţia sindromului este contagioasă, iar sindromul în sine nu se transmite unui alt individ. Aspirina şi alte medicamente pe bază de salicilină nu trebuie utilizate pentru tratarea gripei sau a altor infecţii virale. Indiferent de tipul infecţiei, nu este recomandat să administrăm unui copil mai mic de 12 ani aspirină. Aceasta trebuie administrată doar dacă există recomandare medicală.