Câştigător al unei medalii de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, elevul Vlad Iova de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" a fost premiat de Ministerul Educaţiei pentru performanţa sa.

Elev în clasa a X-a, Vlad a participat marţi la ceremonia de premiere a şcolarilor medaliaţi la olimpiadele şi competiţiile internaţionale sau regionale, condusă de ministrul educaţiei, Monica Anisie, la care a participat şi premierul Ludovic Orban. Adolescentul este singurul elev din Bihor cu un premiu la o competiţie şcolară internaţională şi, pentru performanţa sa, a primit 8.330 lei.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori a avut loc în Qatar, între 3 şi 12 decembrie, iar lotul României, din care a făcut parte şi Vlad, a cucerit două medalii de aur şi patru de argint. Concursul a constat într-un test grilă, o probă teoretică şi una practică, fiecare cu durata de 4 ore. Toate întrebările au vizat trei discipline: chimie, biologie şi fizică.

Vlad a participat pentru întâia oară la o olimpiadă internaţională şi, după cum se vede, s-a descurcat exemplar. Modest, adolescentul din Oradea nu crede însă că a făcut ceva deosebit: el pur şi simplu învaţă materiile care îi plac. "Contează să-ţi placă ceea ce înveţi, dacă nu îţi place, nu poţi reuşi", a spus Vlad, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de conducerea Colegiului "Emanuil Gojdu".

În zilele cu şcoală, elevul învaţă cam 2-3 ore, dar în vacanţe chiar şi 8 ore pe zi. Se declară un pasionat al ştiinţelor şi spune că vrea să devină medic, probabil neurochirurg. "Doar dacă învăţ mult pot ajunge un medic de renume", este convins tânărul. El a ţinut să le mulţumească şi profesorilor care îl ajută în pregătirea sa: Aniţa Luncan (chimie), Sorina Corbu (biologie) şi Viorel Mititean (fizică).

Pentru Vlad, participarea la olimpiada internaţională a fost şi primul contact cu lumea arabă, liceanul mărturisind că a fost încântat să vadă o altă cultură.

Aşa cum, de altfel, merită, adolescentul a fost lăudat şi de conducerea Colegiului "Emanuil Gojdu". "Pentru o astfel de medalie se munceşte cel puţin şase luni şi poate chiar ani. Elevul renunţă la o parte din copilărie pentru a obţine un astfel de rezultat, dar totuşi avem elevi care se sacrifică pentru ştiinţe", a spus directorul Florin Nicoară.

Pe de altă parte, Anca Mile, directoarea adjunctă a Colegiului, care l-a însoţit pe Vlad la ceremonia de la Bucureşti, a spus că adolescentul a fost îndelung lăudat nu doar pentru rezultat, ci şi pentru că este un copil respectuos şi cu foarte mult bun-simţ.