Copiii din Oradea sunt chemaţi din nou în lumea astronomiei. Singurul planetariu mobil din România revine la Oradea, în perioada 20 şi 24 februarie, cu spectacole interactive despre eclipse şi anotimpuri.

Spectacolul ştiinţific "A, B, C, D, Eclipsele" îşi propune să suplinească lipsa unei educaţii astronomice adecvate în şcoli şi să dărâme superstiţiile legate de fenomenele cosmice.

La planetariul mobil, doi povestitori unplugged vor interacţiona cu publicul, care va avea şi proiecţii live spectaculoase şi informaţii referitoare la fenomenele cosmice care determină clima şi ne influenţează viaţa în fiecare clipă. Spectacolele se vor desfăşura într-un dom mobil cu diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri.

"Încă mai există printre adulţi o fobie legată de eclipse, aspect care se transmite şi la cei mici. E un lucru pe care vrem să îl eliminăm 100% prin ştiinţă. Vom trata cu prioritate şi ciclul anotimpurilor, lucru care, de multe ori, le dă mari bătăi de cap profesorilor, dar şi părinţilor, atunci când vor să le dea explicaţii coerente copiilor. Oricum, adulţii au mari dificultăţi în a explica de ce la noi, în emisfera nordică, e iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică e vară", a spus Adrian Filpişan, iniţiatorul proiectului.

Planetariul Mobil Educaţional este adus de Asociaţia Astronomică Pluto. Spectacolul legat de eclipse este cel de-al treilea prezentat prezentat copiilor din Oradea.

Spectacolele se vor desfăşura între orele 9 şi 18, din oră în oră, cu începere la orele fixe, la sala Florica Ungur (fosta Casă de Cultură a Municipiului). Durata unei proiecţii este de aproximativ 50 de minute, iar preţul unui bilet de 11 lei. Domul în care se vor desfăşura spectacolele are o capacitate de 60 de locuri.

Accesul la eveniment se face pe bază de rezervări la 0752690245 sau contact@planetariumobil.ro, sau cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile. Vârsta minimă pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoţitor adult.