Locuitorii din Sîntandrei şi din comunele din jur au acum la dispoziţie, la orice oră din zi şi din noapte, un medic şi un asistent pentru urgenţe.

Centrul de permanenţă al comunei a fost inaugurat vineri la prânz, în prezenţa unor locuitori, consilierilor locali şi unor angajaţi din cadrul Primăriei. După o slujbă de sfinţire a locului, cei prezenţi au putut face un tur şi să afle detalii despre noua investiţie.

Cuprinzând o sală de aşteptare, una de tratament şi una pentru medici, centrul a fost amenajat într-o clădire multifuncţională construită în 2010, în centrul comunei, chiar lângă Biserica Ortodoxă. Tot aici funcţionează şi două cabinete medicale private (ale dr. Marinela Moş şi dr. Oniţa Valer, deschise de luni până vineri, în perioada în care centrul este închis), un oficiu poştal, un birou al Companiei de Apă şi al Gaz Vest, dar şi un cabinet al unui medic veterinar, respectiv un stomatolog.

"În condiţiile în care populaţia comunei a crescut în ultimii 10 ani cu peste 2.000 de locuitori, ajungând la peste 5.800, consider că este foarte oportun acest centru de permanenţă, care va funcţiona, deocamdată, de lunea până vinerea, din fiecare seară de la ora 18 până în fiecare dimineaţă la ora 8, iar de vinerea de la ora 18 până lunea dimineaţa la ora 8, non-stop", a explicat primarul Ioan Mărcuş.

Dr. Marinela Moş, medic de familie în SîntandreiCoordonat de dr. Marinela Moş (foto), care activează de 19 ani ca medic în Sîntandrei, centrul dispune în total de 7 medici şi 7 asistenţi, care lucrează prin rotaţie.

"Am dotat spaţiul cu toate cele necesare impuse pentru autorizare de Direcţia de Sănătate Publică şi de Casa de Asigurări de Sănătate. În total, a costat undeva la 30.000 lei. Dotarea cabinetului a fost susţinută din bugetul local şi urmează ca tot din bugetul local să fie susţinută şi funcţionarea, în afara salariilor medicilor care sunt suportate de CAS", a spus primarul.

Practic, centrul se adresează unor urgenţe minore care pot fi tratate aici, stuaţiile mai grave fiind direcţionate către unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor din Oradea.

"Era nevoie de un centru de permanenţă în Sîntandrei, care va deservi şi comunele din jur. Centrul funcţionează efectiv de la 1 mai, am avut deja primii pacienţi, cu urgenţe minore. În viitorul apropiat, sperăm să aducem şi un EKG şi un defibrilator, dotări suplimentare care ne-ar fi necesare", a precizat dr. Marinela Moş.

Centrul poate fi apelat la numărul de telefon 0359.190.778.