Potrivit Ziarului Financiar, firma cu activităţi în industria chimică Sinteza Oradea va majora limita de finanţare pentru investiţii la 9,2 mil. euro, iar cea pentru capitalul de lucru la 1,5 mil. euro. Investiţiile vor fi finanţate prin credite bancare şi accesarea de fonduri europene.

Operaţiunile au fost aprobate vineri de acţionari. Compania anunţa în raportul anual pe 2009 că intenţionează să investească în creşterea capacităţilor de producţie pentru acid benzoic, un produs utilizat în industria cauciucului şi la producţia vopselelor.

Sinteza produce substanţe chimice utilizate la producţia medicamentelor, dar şi pesticide, insecticide, vopsele, îngrăşăminte, aracet, lacuri şi coloranţi.

Cifra de afaceri a firmei a scăzut în primul semestru cu 7,6%, la 5,28 mil. lei, iar profitul brut s-a redus de la 300.200 de lei la 245.000 de lei.

Sinteza este controlată de firma Porto Petrol SRL Timişoara, care are 51,83% din titluri. Firma Porto Petrol este deţinută de patru persoane fizice. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Sinteza a fost realizată pe 30 august, la preţul de 0,29 lei. Compania are o capitalizare de 19,1 mil. lei.