Prin legea 227/2015, cunoscuta drept legea NCF, cota TVA standard va fi de 20% si va deveni valabila de la 1 ianuarie 2016.

TVA standard 20% se aplica la toate operatiunile de livrare de bunuri si prestare de servicii, cu exceptia operatiunilor scutite si operatiunilor pentru care se aplica cota redusa (9%) sau cota super-redusa (5%).

 

Cota redusa de TVA de 9% se aplica incepand cu 1 ianuarie 2016 pentru urmatoarele categorii:

1. Livrari de bunuri:

- livrarea de proteze si accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislatiei specifice, cu exceptia protezelor dentare scutite de taxa;

- livrarea de produse ortopedice;

- livrarea de medicamente de uz uman si veterinar;

- livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele

2. Prestari de servicii:

- cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;

- serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10.

 

Cota super-redusa de TVA de 5% se aplica incepand cu 1 ianuarie 2016 pentru urmatoarele categorii:

1. Livrari de bunuri:

- manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii;

- livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, definite astfel:

1. cladiri utilizate drept camine de batrani si de pensionari;

2. cladiri utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;

3. locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m², exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv: (i) in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%; (ii) in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;

4. cladiri achizitionate de primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

 

Pentru a usura si a eficientiza procesul de schimbare a cotei de TVA de la 24% la 20%, Sintezis Birotica va face modificarea pe baza de programare.

Programarea aparatului de marcat fiscal pentru modificarea cotei de TVA la 20% se poate face de luni pana vineri intre orele 8 si 16,  la numarul de telefon 0728.110.298.

Atentie, Sintezis Birotica are program de lucru inclusiv in zilele de 31 decembrie 2015, respectiv 1 si 2 ianuarie 2016, între orele 10 şi 18!

(advertorial)