Plenul Parlamentului European a discutat, miercuri, situaţia statului de drept din România, la dezbateri fiind prezentă şi Viorica Dăncilă. Şedinţa a fost plină cu tensiuni şi replici, atât din partea PSD-iştilor, inclusiv a europarlamentarului bihorean Emilian Pavel, cât şi din partea liderilor europeni.

Semnal de alarmă

Dezbaterea de la Strasbourg a început cu luările de poziţie ale unor europarlamentari care au vorbit despre nevoia autorităţilor de la Bucureşti de a găsit soluţii la observaţiile făcute de oficialii europeni.

Potrivit site-ului stirileprotv.ro, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avut un mesaj foarte critic la adresa României. Oficialul european a declarat că ultimele evoluţii privind modificările asupra legilor justiţiei şi a codurilor penale sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană, arătând că situaţia din România s-a deteriorat. "Reforma legilor justiţiei a dus la multe îngrijorări. Mulţi români sunt îngrijoraţi că lupta împotriva justiţiei va slăbi", a spus el.

Timmermans a trecut în revistă procesul de modificare a legilor justiţiei, punctele de vedere exprimate de Comisia de la Veneţia, subliniind că, până acum, Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor organismelor europene şi a avertizat că oficialii Comisiei Europene nu vor ezita "să treacă la acţiune", "pentru a asigura compatibilitatea cu tratatele".

"Parlamentul român nu a arătat până acum disponibilitatea de a ţine cont de observaţiile făcute", a spus el, conform sursei citate. "Aceste legi sunt esenţiale pentru capacitatea procurorilor de a-şi desfăşura anchetele", a arătat Frans Timmerman.

De asemenea, acesta a făcut referiri şi în ceea ce priveşte demiterea Laurei Codruţa Kovesi, lăudând din nou activitatea acesteia.  "Independenţa justiţiei şi capacitatea de luptă împotriva corupţiei sunt piatra de temelie a unei Românii puternice. În ultima perioada am văzut însă regrese. Ne-am exprimat adesea îngrijorarea", a mai spus oficialul european.

Comisia Europeană a cerut guvernului să ţină cont de recomandări. 

"Comisia va trage concluziile adecvate dacă amendamentele la codurile penale, legile justiţiei şi legea conflictelor de interese sunt promulgate fără a ţine cont de preocupări. Nu vom ezita să trecem la acţiune, acolo unde va fi necesar, pentru a asigura compatibilitatea cu tratatele. Comisia va utiliza toate mijloacele aflate la dispoziţia ei, fie MCV, fie altele. Comisia face apel la România să pună procesul de reformă înapoi pe făgaşul normal", a subliniat Timmermans. Acesta a mai spus că „încă este speranţă, nu este încă prea târziu ca legile să fie îndreptate, în condiţiile în care ele nu au fost încă promulgate".

Nu dau socoteală

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a avut un mesaj dur la adresa reprezentanţilor europeni, cărora le-a cerut "în mod oficial" să spună cine a redactat raportul MCV despre România - raport care nu a inclus şi "abuzurile" comise prin încheierea unor protocoale secrete.

Ea a susţinut că "milioane de români" s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase.

"Nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect", le-a spus premierul Viorica Dăncilă, europarlamentarilor. "Încep cu o întrebare esenţială. Pentru cineva vrem să construim un sistem de justiţie viabil în România? Penru MCV, pentru magistraţi? Evident că nu. Trebuie să facem pentru cetăţeni. De la cetăţeni trebuie să înceapă orice reformă de justiţie. Justiţia trebuie să fie garanţia că drepturilor cetăţeneşti sunt sancţionate. Iar cine le încalcă – sancţionat", a afirmat Dăncilă, potrivit Digi24.ro.

Aceasta a criticat şi monitorizarea MCV. "În ce fel a oprit MCV abuzurile asupra cetăţenilor români? Nu am văzut nimic despre încălăcările omului, despre procotocoalele secrete. În baza acestor protocoale, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete. Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. Acest mecanism şi-a ratat menirea pentru care a fost creat. Cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartatele, a oferit datele şi a omis aceste realităţi de neconceput în UE. Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem", a spus premierul.

Aceasta a mai spus că, în ultimii ani, "peste 3000 de magistraţi au fost chestionaşi de DNA". "Pratic, jumătate dintre magistraţi. Nu o spun doar eu, o spun asociaţiile de magistraţi din România. Prin astfel de dosare contrafăcute au fost îndepartaţi din funcţie un judecător al CCR şi mulţi alţi judecători. În final, toţi au fost achitaţi sau dosarele clasate, dar ei au fost îndepărtaţi", a mai susţinut Dăncilă.

Premierul a mai susţinut şi că "niciun decident politic nu mai intervine în numirea sau îndepărtarea judecătorilor". "Vom ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia. Azi v-am informat oficial despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste abuzuri. Întrebaţi-vă de ce vi s-au ascuns aceste lucruri, daca totul era legitim şi legal", a mai adăugat premierul.

Digi24 mai arată că, în legătură cu mitingul diasporei, din 10 august, Dăncilă a spus că a fost "un miting neautorizat", în care  "oameni violenţi" au încercat să ocupe clădirea guvernului şi că nu accepa ca Jandarmeria să fie "acuzată de proceduri practicate în toată Europa".

"Nu interziceţi României ceea ce este permis în alte state ale UE. Vrem să vă fim parteneri egali, nimeni nu va putea întoarce România din parcursul său european", a spus Dăncilă.

Digi 24 mai scrie citându-l pe eurodeputatul Siegfried Mureşan, că la încheierea discursului "au aplaudat doar PSD-iştii". "Niciun alt socialist european nu a aplaudat. Au rămas singuri. Acest guvern izolează România în Europa. Eu vreau un guvern care să pună România în mijlocul Europei", a spus el.

Schimb de replici, cu Pavel

Pe de altă parte, notează HotNews.ro, în cadrul aceleiași dezbateri, eurodeputaţii din grupul S&D au avut un schimb de replici, cu vicepreşedintele PE care a condus şedinţa, Rainer Wieland. Într-unul dintre momente, preşedintele de ședință i-a atras atenția eurodeputatei ALDE Norica Nicolai să stea în picioare când vorbește în ședința plenară.

În primă fază, Wieland i-a atras atenţia eurodeputatului PSD Victor Boştinaru că nu are nevoie de lecţii din partea sa, după discursul din plen al lui Dan Nica, care a spus că este ”campanie fake news” faptul că Executivul român se luptă cu cei care luptă cu corupția.

După aceea vicepreşedintele PE i-a atras atenţia Noricăi Nicolai să se ridice în picioare când se adresează preşedintelui de şedinţă. ”În primul rând, stimată colegă, se vorbește în plenară ridicându-se în picioare”, a spus Wieland.


Mai târziu, același Wieland l-a apostrofat şi pe eurodeputatul PSD Răzvan Popa, care l-a numit într-o intervenţie pe colegul său Cristi Preda din grupul PPE drept "o ruşine pentru această instituţie", din cauza vociferărilor sale din timpul luărilor de cuvânt ale altor eurodeputaţi, relatează Agerpres.

În urma replicii lui Rainer Wieland, eurodeputatul PSD de Bihor Emilian Pavel a luat cuvântul şi i-a cerut preşedintelui de şedinţă să aplice regulamentul şi să nu-i favorizeze pe colegii săi de grup.

La rândul său, Maria Grapini, tot din grupul S&D, i-a reproşat lui Wieland că nu i-a permis nici să susţină un discurs la procedura "Catch the Eye" şi nici să folosească cartonaşul albastru în timpul intervenţiilor colegilor. Toate reproşurile au fost urmate de explicaţii procedurale ale preşedintelui de şedinţă.