Situaţie absurdă în localitatea bihoreană Sîntandrei. Stăpânii mai multor câini s-au trezit că trebuie să-şi ridice animalele de la peste 130 de kilometri, în Satu Mare, după ce primăria a încheiat un contract cu un adăpost de acolo.

Informaţia a fost făcută publică deteleviziunea Digi24 Oradea, potrivit căreia aproape 40 de câini, pui şi adulţi, au fost ridicaţi recent din adăpostul de la Dara, judeţul Satu Mare, de o asociaţie pentru protecţia animalelor din Bihor.

Iubitorii de animale sunt revoltaţi pentru că patrupedele, multe dintre acestea cu stăpân, au fost capturate şi duse la mai bine de 130 de kilometri distanţă. În plus, animalele ar fi ținute în condiții mizere!

Reprezentanţii asociaţiei au declarat jurnaliştilor că sunt foarte mulţi câini cu stăpân care nici măcar nu ştiu că patrupedele lor pot să ajungă taman în judeţul Satu Mare.

"Am mai reuşit să scoatem pe buletinele fetelor care au venit cu mine încă şase într-o stare groaznică", a precizat, pentru Digi24, Ildiko Kosztin, reprezentanta Asociaţiei Animal Shields Oradea.

În replică, proprietarul adăpostului spune că situaţia câinilor se regăseşte pe site. "Este pe site, se poate interesa, ei ştiu foarte bine, se uită, urmăresc", a declarat Iosif Balog. Întrebat ce se întâmplă cu oamenii mai în vârstă, care nu se pot uita pe internet, acesta a spus că "sunt telefoane".

Problema este că mulți locuitori nu știu nici măcar numele firmei care asigură aceste servicii în Sîntandrei. În plus, chiar și dacă ar ști, ar fi greu să ajungă la ea. La o simplă căutare pe internet, nu este clar care anume este adresa adăpostului, astfel că unui proprietar care şi-ar căuta câinele i-ar fi aproape imposibil să-l găsească.

Chestionată de Digi24, conducerea primăriei Sîntandrei a precizat că s-a ajuns în această situaţie în urma unei licitaţii. Contractul încheiat cu firma din Satu Mare s-a făcut în baza unei proceduri de achiziţie publică.

Întrebat despre reclamaţiile asociaţiilor pentru protecţia animalelor cum că au ridicat inclusiv câini cu stăpân, primarul comunei Sîntandrei, Ioan Mărcuş, a spus că: "Dacă nu sunt în curţile oamenilor, sunt pe domeniul public. Nu prea este corect să stea pe domeniul public".

De precizat că dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după 14 zile câinii sunt eutanasiaţi.