O femeie de 56 de ani din Constanţa a murit marţi sub privirile pompierilor care au mers să intervină la incediul care i-a cuprins locuinţa, aflată la etajul 6 al unui bloc. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa a transmis ulterior că pompierii care ar fi trebuit să o salveze nu aveau în dotare saltea şi nici autoscară.

Fără salvare

Incidentul s-a petrecut marţi dimineaţa, după ora 9, pe bulevardul Mamaia din Constanţa, când un incendiu violent a izbucnit într-un apartament aflat la etajul 6 al unui bloc, în care se aflau două persoane, soţ şi soţie. Potrivit site-ului de ştiri Stirileprotv.ro, bărbatul a reuşit să iasă din apartament prin casa scării, dar femeia a rămas în spate pentru a-şi recupera laptopul. "Era contabilă, nu voia să-şi piardă datele de pe laptop", a declarat ulterior, la Digi24, soţul său Mitică Stoica.

Flăcările s-au extins repede, iar femeia nu a mai putut ieşi din apartament, singura scăpare fiind refugierea pe balcon.

A stat acolo până când flăcările s-au apropiat de ea, apoi a încercat să coboare pe zidul blocului, notează Hotnews.ro. Ea a căzut însă în gol, iar echipajul medical sosit la faţa locului nu a mai putut să o salveze şi a fost declarat decesul.

Femeia a căzut de la etajul 6 sub privirile pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, care au ajuns acolo la scurt timp de la apelul la 112, care a fost făcut la ora 9.14. Ei au venit însă fără o autoscară şi saltea, fiind neputincioşi în faţa tragediei. Pe reţelele de socializare au fost publicate imagini cu momentul şocant în care femeia cade de la balconul din care ieşea un fum negru, în timp ce în faţa blocului se afla maşina ISU, cu cel puţin 3 pompieri.

Pompieri fără autoscară

"Nu există în dotarea Inspectoratului nicio saltea. Au fost la un moment dat şi s-au înlocuit cu alte mijloace de intervenţie la înălţime - autoscări mecanice", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Constanţa, Anca Chiriţă pentru Hotnews.ro.

Ulterior ISU Dobrogea a trimis un comunicat de presă care transmite că echipajul ajuns la faţa locului nu avea în dotare o autoscară, iar aceasta a trebuit adusă de la un alt detaşament.

"Primul echipaj care a ajuns la locul intervenţiei a fost ambulanţa SMURD tip B2, la ora 09.21. Având în vedere că la Detaşamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanţa Oraş nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detaşamentului de Pompieri Palas. Autoscara a ajuns la locul intervenţiei la ora 09.27, distanţa parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25", se arată în comunicatul transmis de ISU Dobrogea.

Există însă doi martori care contrazic informaţiile transmise de ISU Dobrogea, susţinând că detaşamentul cu autoscara ar fi ajuns la locul faptei mult mai târziu. Unul dintre martori susţine că la ora 9.33 echipajul nu era pe Bulevardul Mamaia, iar celălalt are o filmare făcută cu o cameră de bord în care se vede că maşina pompierilor a ajuns la faţa locului, la ora 9.40.

Şeful ISU Dobrogea, Mihail Amarandei, a declarat pentru News.ro că s-a deschis o anchetă internă pentru verificarea modului cum a fost gestionată întreaga situaţie de urgenţă, precizând că, dacă cineva se face vinovat, trebuie să răspundă.

În urma celor întâmplate, și Poliţia Constanţa a reacționat și a deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

Soţul femeii a fost dus la spital cu arsuri minore şi a declarat ulterior pentru Digi24 că pompierii au intervenit lent. "Erau lângă mine când soţia mea a căzut. Le-am spus de 4-5 ori să încerce să o salveze, dar mi-au spus că nu au autoscară", a mai adăugat Mitică Stoica.