Până nu demult dedicate tratamentelor medicale, echipamentele de electrostimulare au devenit o modă, în ultimii ani, pentru cei care vor să slăbească rapid şi fără sudoare. Supuşi unor impulsuri electrice, muşchii se contractă şi se tonifiază mult mai rapid decât la antrenamentele clasice.

Tot mai căutate şi în Oradea, costumele de electrostimulare prezintă însă şi riscuri, motiv pentru care în America sau Israel sunt tratate exclusiv ca echipamente medicale.

Fentează muşchii

Stimularea electrică este folosită de mult în terapia unor afecţiuni musculare, dar în ultimii ani a ajuns şi în sălile de sport. Nu e deloc de mirare că a prins la public, pentru că promite rezultate visate de orice leneş: slăbire şi tonifiere prin antrenamente săptămânale de doar 20 de minute şi fără efort!

La un antrenament cu electrostimulare (EMS), "sportivul" poartă un costum strâns pe corp, prin care se transmit stimuli electrici ce cuprind muşchiul până în adâncime, îi intensifică contracţia şi îl întăreşte. Practic, energia electrică "fentează" muşchiul, care nu este antrenat şi "crescut" natural, ci "pompat" cu curent. 

Risc mortal

De câţiva ani, au apărut şi în Oradea săli de sport care au costume EMS şi le promit clienţilor că vor slăbi rapid, chiar între 1 şi 5 kilograme pe săptămână! Antrenamentul electric e lăudat şi din alte motive: fără să folosească greutăţi, ca la fitness, sportivul nu-şi forţează articulaţiile, şi scapă şi de durerile de spate provocate, de pildă, de sedentarism.

Totuşi, antrenamentele EMS au şi riscuri, despre care în România nu se discută, dar un orădean le-a experimentat. "Am vrut să slăbesc vreo 6 kilograme şi am mers la o astfel de sală. Nu m-am documentat înainte, deşi trebuia să o fac", povesteşte bărbatul pentru BIHOREANUL

Încă la prima şedinţă a simţit o durere în piept, iar angajaţii sălii au redus intensitatea curentului. După a treia, ajuns acasă, nu s-a simţit prea bine. Consultat de un medic cardiolog, a aflat că are tahicardie, adică inima îi bătea accelerat, din cauza impulsurilor electrice de pe piept. "Atunci mi-am dat seama că făcusem o greşeală care îmi putea fi fatală. Dacă mai mergeam la antrenament, poate că muream", spune orădeanul. 

Alţii iau măsuri

Pentru că încă sunt considerate o noutate, efectele antrenamentelor EMS nu se cunosc, dar câteva articole ştiinţifice publicate în jurnale medicale arată că ar trebui practicate doar de oameni care ştiu sigur că nu au afecţiuni cardiace ori de alt fel. Stimularea electrică poate creşte nivelul creatinkinazei, o enzimă aflată în miocard şi care mai creşte doar în cazul unui infarct miocardic ori la ischemie, adică întreruperea circulaţiei sangvine într-un ţesut sau un organ.

În străinătate, problema antrenamentelor EMS e luată în serios, iar costumele sunt supuse reglementării, ceea ce în România nu se întâmplă. În America, de pildă, se pot utiliza exclusiv ca dispozitive medicale, doar în prezenţa unui doctor, iar în Germania pot fi purtate numai de către persoane cărora li s-a făcut o evaluare a stării de sănătate şi numai în prezenţa unor instructori anume pregătiţi. O altă ţară care a reglementat aceste costume este Israelul, unde de asemenea pot fi folosite numai în scopuri medicale.

Autorităţile, niciun sfat

Hadrian Borcea, şeful UPU SMURD BihorÎn România, nu doar că nu există reglementări, dar autorităţile parcă nici nu ştiu că există. Nicio instituţie nu a emis avertizări sau recomandări privind antrenamentele cu electrostimulare, poate şi pentru că nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire gravă. "Nu îmi amintesc să fi avut vreo urgenţă medicală pusă în conexiune cu aceste antrenamente. În urmă cu câţiva ani, am avut un pacient cu o contractură musculară, dar nu era foarte clar dacă din cauza aparatului de electrostimulare sau a altor exerciţii", spune dr. Hadrian Borcea (foto), şeful UPU-SMURD Bihor.

Specialistul confirmă însă că utilizarea curentului "poate să dea peste cap organe sau sisteme unde transmiterea curentului electric face parte din activitate", cum este sistemul nervos, care are o încărcătură electronică permanentă, ori inima, care funcţionează tot graţie unor polarităţi electrice. "Incidente electrice în momentul utilizării pot apărea şi la nivelul inimii, şi la nivel muscular", spune dr. Borcea.

Aşadar, n-ar strica mai multă precauţie în rândul celor care speră să se tonifieze rapid şi fără efort, pentru că, în loc să le facă bine, le-ar putea dăuna...


DREPT LA REPLICĂ

Reacție a sălilor de sport din Oradea

În urma apariției articolului publicat de BIHOREANUL, cinci săli de sport din Oradea care le oferă clienților posibilitatea de a face antrenamente cu echipamente de electrostimulare (EMS) au transmis redacției o serie de argumente menite să contrazică informațiile din articol.

Potrivit celor cinci săli de sport – Body Time, Neodinamyx, Edyspeedfitnes, Bi Kinetics, Bodyfit EMS – antrenamentele EMS sunt practicate de unul dintre cei mai mari francizori în domeniu, Body Street, încă din anul 2007, așadar sunt departe de a fi o formă de pregătire fizică experimentală.

„Această tehnică este căutată, în principal, pentru că implică 90% din musculatura corpului, de persoane care nu au timpul necesar să se supună unui antrenament convențional la sală, de aproximativ o oră, pentru atingerea obiectivului și anume creșterea masei musculare, slăbire, tonifiere, recuperare sau chiar creșterea unor parametri ai mișcării, în cazul atleților de performanță. Așadar, nu este vorba doar despre o slăbire miraculoasă”, se arată în documentul transmis de cele cinci săli de sport.

Antrenorii mai arată că, în cazul folosirii costumului EMS, „calitatea contracției musculare devine completă și mai puternică”, iar impulsul electric pleacă de la consola principală către mușchi, care apoi transmit informația creierului, care la rândul său dă comandă de contracție mușchiului. „Aparatul NU face mișcarea în locul nostru, mușchii sunt pompați doar cu sânge, impulsul electric intensifică contracția pe care mușchii o fac în timpul antrenamentului”, mai precizează ei.

Cât despre creșterea nivelului de creatinkinază, prezentată în articol ca un posibil risc pentru sănătate, sălile de sport arată că „nivelul scade de la un antrenament la altul, odată cu obișnuința organismului cu intensitatea efortului”, și că un profesor de la Universitatea Erlangen a concluzionat într-o cercetare că „protocolul de antrenament EMS, aplicat corespunzător, nu a dus la epuizarea maximală care să determine degradarea mușchiului”.

Citește mai jos varianta integrală a dreptului la replică:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!